Amaranthe och Beyond the Black spelade inför ett kokande Klubben

I lördags var det dags för Amaranthe, Beyond The Black, Butcher Babies och Ad Infinitum att avsluta sin knappa sex veckor långa turné på Klubben i Stockholm. Och vilken avslutning det blev. Klubben kokade näst intill bristningsgränsen och för en gångs skull var inte publiken särskilt svårflörtad.

Fyrbandspaketet med Amaranthe, Beyond The Black, Butcher Babies och Ad Infinitum fick nu äntligen åka ut på sin gemensamma turné, tror det till och med tredje gången gillt till slut. De fick vänta ganska exakt två år på detta, då precis som för många andra pandemin satte stopp för deras Europa-turné.

Turnén i sig har varit en enorm framgångssaga. De har i princip spelat inför slutsålda arenor runt om hela Europa. Och det var ingen skillnad på de två avslutade giggen i Göteborg och Stockholm. De båda har varit slutsålda sedan en tid tillbaka, vilket egentligen bevisade att de kunde har spelat på en större arenor i båda städerna.

Tyvärr kom jag till Klubben lite senare än jag hade tänkt, så jag missade tyvärr det första bandet Ad Infinitum, och tyvärr så missade även halva Butcher Babies. Men det blev ändå en perfekt start på kvällen, för det ös frontkvinnorna Heidi Shepherd och Carla Harvey har tillsammans med resten av bandet gav oss i publiken en helt otrolig energi. och många delar av publiken var verkligen med på noterna, vilket jag kommer återkomma till senare i recensionen. Med låtarna Gravemaker, Sleeping with enemy och Magnolia Blvd fick jag verkligen den energin jag behövde för att kvällen senare skulle kunna bli riktigt magisk. Nästa gång jag ser bandet får verkligen bli som headline och ett längre set.

Kvällens och turnén co-headliners Amaranthe och Beyond the Black har bytts om vem av dem som är huvudbandet för kvällen, och både spelningarna i Sverige blev självklart Amaranthe.

BEYOND THE BLACK

Det tyska symfoniska metalbandet Beyond The Black har jag lyssnat lite smått på via Spotify. Det är fina låtar. Påminner så klart en del av en yngre version av både Within Temptation eller Nightwish, men det har liksom inte riktigt fastnat för min del. Men som så många gånger förut så kan saker förändras när man får se band eller artister live. Detta skedde ikväll med råge. De tog Klubben och åskådarna in i sin värld och jag blev otroligt imponerad över att de kunde skapa en stor musikalisk atmosfär trots “det lilla utrymmet” som trots allt klubben är. En annan sak är hur grym sångerska Jennifer Haben är live. Ovanpå det är hennes scennärvaro liknar en älva flöt hon fram och sjöng sina smäktande toner.
Showen innehöll många klädbyten och trots detta blev inte konserten lidande av det, utan allt flöt på riktigt bra. De låtar som var extra bra den här kvällen var helt klart Human, Heart of the Hurricane och avslutningsnumret Hallelujah.

AMARANTHE

Nu var det dags för kvällens huvudakt AMARANTHE, och det där med turnéavslut kan ju vara både bu eller bä. Man hoppas alltid att banden ska kunna dra ut den sista energin för en kväll till. Och det står helt klart att så var fallet just den här kvällen för Amaranthe. Publiken var lagom uppvärmd från de tre tidigare akterna, så nu var det bara för dem att bjuda upp till dans. Och gigget startade som ofta i ett rasande tempo med låtar som Fearless och Viral från senaste albumet Manifest. Pulsen var redan på max och det slog mig att kan verkligen både band och publik orka med detta frenetiska tempo i 70-80 minuter?

Den här kvällen var det nog ingen tvekan om detta. Efter de fyra första låtarna var det dags för deras superfärska nya singel Find Life, en låt helt utan Growlsång då de inte har någon ersättare efter Henrik hoppade av bandet i början av sommaren. En bra och tight låt, kanske inte flög livemässigt, mest eftersom den just är helt ny, men helt rätt att spela den live.

Under kvällen spelade Elize Ryd och Jennifer Haben varsin låt i den andres band. Under Amaranthes konsert gästade Jennifer i låten Make It Better, som också släpptes i den nya versionen tidigare i höstas. Deras två röster matchar varandra perfekt och även deras samspel på scen.

Konserten hade några andrum med lite mer lugna låtar som Stronger, Crystaline och Amaranthine, den senare bjöd som alltid på en enorm allsång tillsammans med hela publiken. Som jag tidigare skrev så hoppade growlaren Henrik av bandet i somras och de har haft lite olika inhoppare. Under Europa-turnén som har Richard Sjunnesson (The Unguided) axlat rollen hela vägen och det gör han verkligen med bravur, han tar sin plats på scen. Allt återstår att se om det blir någon fortsättning av det i framtiden.

Hela bandet strålade av enormt självförtroende och energi. Elize i sin glittriga dräkt sken upp hela lokalen tillsammans med sin sång. Nils sånginsats var en av de bästa jag sett honom i Amaranthe-kostymen. Richards inhopp precis som jag skrev innan en riktigt bra och värdig ersättare för nu. Spjuvern och basisten Johan Andreasson lika energisk som vanligt, fanns absolut ingen torr fläck på kroppen och Morten ångade på oförtröttligt bakom trummorna, han är nog helt klart den personen i bandet som inte har några problem att kunna springa flera maraton efter varandra.

Gigget avslutades med Arch Angel, That Song och Drop Dead Cynical och i slutet av den sista låten kom mer eller mindre hela turnépaketet in på scen. Blev så klart lätt kaosartat och man såg tydligt att känslorna vara helt utanpå skinnet. Säkerligen både skönt med även rätt omtumlande kan jag förstå.

Om det berodde på att det var turnéavslutning eller om galenskaper även hände på andra gig låter jag vara osagt. Men enligt många reaktioner så verkade det vara en del smått prankiga upptåg just under sista kvällen med gänget och då främst från Beyond The Black-teamet gentemot Amaranthe. Det blev några skön garv när till exempel Beyond The Black-trummisen Kai Tschierschky dök in på scenen i Spindelmannen-dräkt.

Jag gick ifrån Klubben med en riktigt härlig känsla i den annars mörka novembernatten, helt klart grymt nöjd med upplevelsen.

TEXT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: AMARANTHE, Beyond The Black, Butcher Babies, Ad Infinitum
DATUM: 2022-11-12
PLATS: Klubben, Stockholm
BÄST: Arch Angel går alltid hem hos mig, svårslagen.
SÄMST: Lova att detta är sista gången vi ser Amaranthe på en sådan här liten scen

BILDER – BUTCHER BABIES

BILDER – AD INFINITUM

Relaterade artiklar