Bob Dylan – Låtskrivarkonsten

Det här är en bok i 66 delar. Bob Dylan skriver 66 essäer om de låtar han anser tillhöra de bästa och viktigaste låtarna som han känner till. Det är tre artister från Storbritannien som får vara med, Elvis Costello, The Who och The Clash. Resten av artisterna kommer från Usa och sammantaget är det fyra kvinnor som blir omskrivna.

Det sägs att Dylan hållit på med texterna till den här boken under tolv års tid. Det är oklart för mig om texterna blev bra på engelska eller om de blivit som Bill Murray-filmen Lost in Translation? Det går trögt att ta sig igenom de korta reflektionerna kring varje låt. Det är lättare att stanna upp och titta på bilderna i den välillustrerade boken. Du behöver inte göra som jag och ta dig igenom de här texterna. Passa istället på att lyssna på låtarna som han skriver om det kommer att ge dig mer njutbara timmar.

Det var inte för sina böcker Dylan fick Nobelpriset, utan för sina låttexter. Jag väntar därför gärna in slutet av januari då Dylan annonserat nästa utgåva från sitt eget musikarkiv. Eller om han även sålde det härom året? Den 27 januari ser Fragments: Time Out of Mind Sessions (1996-1997): The Bootleg Series Vol. 17 dagens ljus.

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
AKTUELLT: Boken Bob Dylan – Låtskrivarkonsten
FINNS ATT KÖPAS: Bonniers bokförlag.
RELEASEDATUM: 2022-11-11

Relaterade artiklar