Browsing Collection aktuella med nya singeln “On The Run”

Browsing Collection. Foto: Jan-Erik Lindkvist
Browsing Collection. Foto: Jan-Erik Lindkvist

Rockkvartetten Browsing Collection är tillbaka med nytt material. I dag den 18 november – på exakt samma datum som bandet genomförde sin första officiella spelning för 14 år sedan – släpper de singeln “On The Run”. Låten är en reflektion över den resa som Browsing Collection gjort hittills.

Annons 

 

– “On The Run” handlar om att känna sig jagad och pressad att hela tiden leverera utefter andras önskemål. Hur det är att driva ett hårdrocksband i över 14 år, och vara sjukt bra på det man gör, men hela tiden ändå behöva ta emot kritik om vad man gör för fel eller hur man borde se ut och låta för att andra ska bli nöjda. Att inte tappa bort sig själv i processen och att bli en produkt av någon annan. Låten är helt enkelt vårt svar på den långa resan vi gjort tillsammans och alla erfarenheter som gjort oss till de vi är idag, säger bandets sångerska Mimi Brander.

2022 har varit ett fullspäckat år för Browsing Collection. I februari fick bandet sitt breda genombrott när de tävlade i Melodifestivalen med låten “Face in the Crowd”. Några månader senare förärades gitarristen Moa Lenngren med utmärkelsen “Stämskruven”, ett musikpris som instiftats av Strängensällskapet till minne av Robert “Strängen” Dahlkvist. Under sommaren har Browsing Collection spelat på festivaler som Sweden Rock Festival, West Pride och Kalmar Stadsfest. Hösten har ägnats åt låtskrivande och studioinspelningar, något som ibland kan vara problematiskt då bandmedlemmarna bor i olika städer. Nu har de dock funnit en lösning trots det fysiska avståndet.- Vi har hittat ett koncept som fungerar väldigt bra för oss. En stor del av våra demos proddas och görs online med alla i bandet, för att sedan övergå i att jag lägger trummorna allra först i studion till demon vi gjort på distans. Sedan åker resten upp till Stockholm, där vår producent Nicklas Eklund sitter, och lägger sina delar med sång, bas, gitarr och annat. Efter det skapar Nicklas magi och låten kommer ut med en helt ny energi än vad den hade från första början, säger bandets trummis Carro Karlsson.

Moa fyller i:

– Pandemin var en tuff period för oss alla, men några få positiva saker tar vi ändå med oss! Att prodda musik på distans är en av dem. Inför detta singelsläpp hade vi många gamla demos liggandes, och eftersom vi inte kunde ses fysiskt så fick vi köra hela urvalsprocessen digitalt. Under en hel helg körde vi videomöte och på söndagen provade vi även att prodda låten online – och det blev ju succé! En av oss delade skärm på inspelningsprogrammet och kopplade in gitarren och delade ljudet. Resterande bandmedlemmar fick skrika rakt ut “Prova Am i bryggan!”, “Korta ned sticket!” eller “Spela tightare – det laggar ju för faan” och tillslut hade vi en banger.

“On The Run” innehåller en del överraskningar. Bland annat så medverkar Among Lynx munspelare Elin Öberg som gjorde succé i tv-programmet Talang tidigare i år.

– Det goaste med denna låt är att den tuggar på stabilt, men att den också är lite som ett Kinderägg – den innehåller nämligen en surprise! Vi har fått äran att gästas av en grym munspelerska och låten har därmed fått en längre instrumental del, för att få fram olika instrument som smaskar på ordentligt och rör om lite i grytan. Lite wild and crazy! Sånt gillar vi, summerar basisten Nora Lenngren.

Relaterade artiklar