FUZZPROFILEN: Inför Fuzz Festival #3 – Truckfighters

Den 9 – 10:e december går Truckfighters tredje Fuzz Festival av stapeln på Debaser Strand i Stockholm. Det blir 14 band under två dagar, sprängfyllda med fuzzmarinerad stonerrock. Vi ställde några frågor till arrangörerna Oskar “Ozo” Cedermalm och Niklas “Dango” Källgren från Truckfighters och Fuzzorama Records. 

Fuzz Festival #3 i Stockholm sedan starten 2019. Ni körde även en mindre Malmövariant i våras. Hur har tankarna gått inför den här tredje Stockholmsupplagan?
– Vi fortsätter med vårt vinnande koncept, en festival full med bra musik, god stämning, headbanging och skratt.

Det blir 14 band på två scener under två kvällar. Fyra av dessa band har varit med tidigare. Förutom ni i arrangören Truckfighters, som givetvis spelar alla år, har även Greenleaf (2019), Enigma Experience (2021) och Swan Valley Heights (2021) spelat på tidigare upplagor. Hur går urvalet av band till?
– Bra fråga, haha. Den enda ’grejen’ vi har förutom att det ska passa genremässigt är att vi försöker få med ett antal band från vårt skivbolag. Vi kör på känsla och frågar band vi kommer på att vi vill ha och vi tror passar. Första året kände vi i princip någon i varje band personligen, men de banden tar ju slut så vi har fått gå in i en mer klassisk boka-band-roll. Ibland hör band eller bokare av sig och ibland hör vi av oss. Sedan är det såklart inte alla vi frågar som kan. Extra svårt såklart med band långt bortifrån. Vi har ju inte lyckats få över Valley of The Sun eller We Hunt Buffalo än trots att de ligger på Fuzzorama.

– Jag ser inget problem i att band återvänder. Bra band bör ses en gång om året. Men sedan vill man inte ha samma lineup år efter år heller då. Som konkret exempel; Swan Valley Heights är dels ett grymt band på Fuzzorama Records, gjorde ett galet bra gig på lilla scen förra året och när de fick möjlighet att göra en liten turné med Colour Haze tvekade vi inte en sekund att boka dem igen och ge dem chansen på stora scenen i år. Är ju trots allt en inte allt för stor genre. 

Ni jobbar med ett relativt brett musikaliskt urval inom en genre som kan upplevas som smal. Hur skulle ni själva definiera stoner- och fuzzrock?
– Ja du, haha. I mina ögon är det bland det svåraste att definiera en genre och att sätta en genre på band. Men jag gör ett försök; stoner- och fuzzrock är musiken som passar perfekt mellan rock och snabb, tung metal. En musik som kan vara allt från monotont tunggung till makalöst melodiskt, långsam som den slöaste doom metal och snabb som ösig rock’n roll. Lägg där till atmosfäriska, psykedeliska inslag så inser man att om man lyssnar in sig är det kanske den mest varierade genre du kan hitta.

Givetvis hittar du allt i spektrumet om du lyssnar genom Fuzzorama Records katalog!

Både Ozo och Dango lirar dubbelt under de här kvällarna med Firestone respektive Enigma Experience utöver Truckfighters. Hur ser planerna ut för de här tre banden under nästa år, kan vi förvänta oss någon ny musik?
– Inga kommentarer, typ. Vi har varit med för länge för att lova något och gillar inte att sätta datum på kreativt skapande. Det kommer nytt med Truckfighters och Enigma Expereince någon gång, men när?? Firestone blir det första och enda giget på typ 17 år, som ett slags roligt sätt att titta lite i backspegeln men det finns absolut inga planer på att göra det igen eller något mer.

Vad får vi absolut inte missa på Fuzz Festival #3?
– Att ha kul, träffa likasinnade som precis som du förstår denna lilla genre. Det i sig är vackert. Då kan musiken komma i andra hand. Alla band är bra så vore taskigt att peka ut något men Colour Haze gör första giget i Sverige på 17 år så det borde ni inte missa. Tycker också att man ska komma redan då dörrarna öppnar så man verkligen kan känna in atmosfären i lugn och ro och framför allt gå och spana in något av de första banden, vem vet, kanske hitta ni någon ny favorit?

Vad lyssnar ni själva på just nu och har ni något speciellt band eller artist ni vill rekommendera?
För tillfället ljuder de nya Fuzzorama släppen Low city Drone med Deadly Vipers och Wizzerd’s Space? Issue No1 mycket hemma hos mig. Varvat med barnmusik. Gillar man klassisk stoner är Deadly Vipers plattan ett guldkorn som jag (Dango) dessutom mixat och mastrat. Wizzerd-skivan är väldigt kul då den är grymt varierad och ösig med en feelgood vibe över sig.

Jag (Ozo) lyssnar på extremt mycket musik men det har blivit mindre och mindre albumlyssningar dessvärre, utan det handlar om att Spotify står och spottar ur sig musik hela dagarna. Så länge det är musik spelad av musiker är jag rätt allsidig, det vill säga inte allför mycket programmerat och plastig, producerad musik. Jag vill höra både musiken och sången andas. 

I förra Fuzzprofilen hade vi med Sean McVay från King Buffalo. Vad skulle ni vilja hälsa till honom och bandet?
May the fuzz be with you.

Biljetter till Fuzz Festival #3

Spelschema fredag och lördag

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTO: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)

Relaterade artiklar