Joe Lynn Turner överraskar stort

Den före detta Rainbow-sångaren har dumpat både peruker och glättiga rock-pastischer, med “Belly Of The Beast” går han “fullt ut metal”. Resultatet är ljuvligt.

Annons 

 

Det märks att Peter Tägtgren medverkar på detta album, både vad gäller gitarr, bas, produktion och sound. Influenserna från Hypocrisy är tydliga, men det hårda och det mörka gifter sig mycket väl med Turners bastanta röst. Jag inbillar mig även att Turner utstrålar en hungrig attityd till det här soundet, som tydligt gör avstamp från hans tidigare material. Det är som om han riktigt längtat efter att sätta tänderna i det tunga och mörka och nu äntligen får utlopp för dem aggressioner och frustrationer han så länge burit på.

Titelspåret “Belly Of The Beast” inleder och är precis så slagkraftig som ett inledningsspår ska vara, där lyssnaren bjuds på ett helvetes tempo med explosiva riff och intensiva trummor samt en melodiös refräng som sätter sig efter endast ett fåtal lyssningar. Albumet fortsätter sedan med “Black Sun“, även det ett spår med övertygande riff och pampig refräng för att sedan övergå till den något nedtonade “Tortured Soul“….och där uppstår verkligen magi.

Det är suggestivt, låten går helt klart i moll och bär på en tyngd som är SÅ långt ifrån vad man hade väntat sig med Joe Lynn Turner. Som en god vän sa till mig när han hörde låten, “Det här är black-metal, utan black”. En något skämtsam kommentar men också med en gnutta allvar, för “Tortured Soul” förmedlar verkligen känslan av lidande och ond bråd död på ett helt utomordentligt sätt. Mörkt, tungt, mäktigt, snyggt… Wow.

Förutom “Tortured Soul” som vi ändå kan beskriva som en powerballad rör sig även “Dark Night Of The Soul” inom samma ram och det är här Turners röst verkligen kommer fram som mest. Karln kan verkligen sjunga, för att uttrycka det milt. Andra låtar som utmärker sig är “Desire” som låter precis så som jag vill att metal ska låta 2022, och genreöverskridandet tar sig även form i låtar som dieseldoftande “Fallen World” som får huvudet att gunga i takt till verserna och nicka gillande till kyrkokören i refrängen. Samtidigt har vi också låtar som “Tears Of Blood” som likt en spjuver flörtar både med det nya mörka men också mer klassiska melodiösa. I mitten av denna mästerliga produktion står Turner själv, lyser som en sol, sjunger med skarp inlevelse och bevisar att han behärskar både det ena och det andra.

Ge mig mer av detta!

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
ALBUM: Belly Of The Beast, Joe Lynn Turner
SKIVBOLAG: Mascot Label Group
RELEASEDATUM: 2022-10-28
BÄST: “Tortured Soul”

Relaterade artiklar