VIDEOPREMIÄR: Cruachan – THE CROW – gästas av Jon Campling skådespelare i Harry Potter

The Crow, är den andra single från irländska folk-metal pionjärerna Cruachan för deras nionde uppkomna album ’The Living and the Dead’, det är enastående blandning av bandets hårdaste metal riffs till det mest ljuva traditionella instrumenten från folk. Skådespelaren Jon Campling som många känner igen från filmerna Harry Potter och Final Fantasy, gör sång-debut i låten ’The Crow’. Efter bandets hyllade ‘The Hawthorn’-singel, är ‘The Crow’ ytterligare en indikation på hur bra det efterlängtade nya albumet är.

Annons 

 

Annons 

 

Irländska Cruachan har haft en lång karriär sedan de tog de trevande första stegen tillbaka 1992. Som frontman och enda originalmedlem berättar Keith Fay följande; “När jag började skriva musik som 13-åring hade jag ingen aning om att jag lade grunden till vad som skulle bli en helt ny genre, Folk Metal, eller att jag sådde fröet till vad som skulle bli en av de längsta irländska metalbanden i historien. Det har varit många upp- och nedgångar under de senaste trettio åren, bandmedlemmar har kommit och gått, skivkontrakt har kommit och gått. Vi har spelat på några av de största metallfestivalerna på planeten, rest till fler länder än de flesta irländska band någonsin skulle kunna drömma om. Och allt har lett till detta – vårt nionde album, ‘The Living and the Dead‘.’

‘From the opening blast of ‘The Living’ to the final lament of ‘The Dead’, the Living and the Dead is everything you want from Cruachan and more. 12 tracks of Blistering riffs, magnificent melodies, and bewitchment.’  – Stu ‘La Rage’ Dixon / Venom

En man vars vision och passion för sitt band som aldrig har vacklat under de följande tre decennierna, Keith Fay var alltid säker på att han och bandet alltid skulle leverera. “Det här albumet måste vara bra. Nej, det måste vara bättre än bra. Detta måste vara det bästa Cruachan-albumet som någonsin gjorts. Jag stod inför ett beslut 2020, mitt i pandemin, när tre bandmedlemmar lämnade bandet. “Skall jag kalla det en dag? eller fortsätter jag med den enorma uppgiften att ersätta alla”. Det fanns inget riktigt beslut att fatta, jag jobbade alldeles för hårt under åren för att tillåta Cruachan att flåsa ut. Jag hade skrivit en del av min karriärs bästa låtar de senaste åren. Vi fick ett skivkontrakt med ett skivbolag (Despotz Records) som förstod exakt vad Cruachan och min vision var och är.”

‘From the uplifting excitement and energy of track one, The Living, this album grabs your heart and mind then drags them on a fantastic journey through haunting and foreboding stories put to sublimely beautiful folk and aggressive metal, constantly interweaving until we reach…. The Dead’ 
– Jon Campling / Actor (Harry Potter, Final Fantasy)

Med skivkontraktet signerat och klart började snacket om ny musik spinna för fullt: “Det nya albumet fanns bara i mitt huvud men vi lyckades spela in och få ut en singel fort därpå efter kontraktet var signerat. Vi spelade in The Hawthornoch reaktionen var enorm.’ Upprymd av den fantastiska reaktionen på singeln, värvade Fay nya medlemmar till Cruachan på rekordtid. “Joe Farrell hade redan återanslutit till Cruachan på bas i början av 2020, förutom att han var en av mina äldsta vänner, var han också min klippa under den här tiden. Tom (Woodlock), en av de bästa metaltrummisarna i Irland, han kom till oss tidigt 2020. Jag har känt Dave Quinn i många år så det var en lättnad att jag inte behövde provspela för gitarrister, han kom in och var en naturlig passform för bandet. Jag annonserade efter en folkinstrumentalist och hade några intressanta ansökningar. Audrey skickade ett mail till mig med några länkar där hon spelade. Jag tappade min haka bokstavligen och jag rekryterade henne direkt. Hon har spelat fiol sedan 4 års ålder, den kvalitet hon tillför alla aspekter av Cruachan är ojämförlig, från våra folkliga grejer till våra klassiska grejer, allt har bara maximerat till en helt ny nivå jag aldrig trodde var möjlig.”

‘It was a pleasure to be a part of this project, the fusion of heavy metal and folk music on this album is furious, organic, and natural. Folk metal fans are in for a treat.’ – Camillus Hiney / The Fureys

Ny line-up på plats, och en mängd nya låtar som Fay kände var bland de starkaste han någonsin skrivit för bandet, det var dags att gå in i studion för att jobba på vad som skulle bli “The Living and the Dead“. “Äntligen, i april 2022, gick vi in ​​i Trackmix-studiorna för att börja spela in. Kvaliteten och mognaden på vårt nya material var uppenbart direkt. Det har alltid funnits inslag av klassisk musik i Cruachans material men jag utforskade detta mycket mer på några av de nya låtarna. Ärligheten och trovärdigheten i de färdiga låtarna tar andan ur mig. Låten ‘The Reaper’ handlar om min pappa, som tyvärr gick bort 2020. Det fanns en punkt när Audrey lade upp stråksektionen för den här låten, jag lyssnade med Joe och vår producent Mick och det fick mig bokstavligen till tårar. Jag vände mig mot Joe och allt jag kunde säga var “wow”. Jag gjorde min pappa stolt med den låten men jag tror att vi gjorde alla våra fans stolta över hela det här albumet. Jag skulle kunna prata om många andra delar i många andra låtar men ni kommer att höra det själva och se vad jag menar. Jag uppnådde mitt mål. Jag skapade det bästa Cruachan-albumet hittills.”

‘This album has everything from groovy death to the folkiest of metals! If you’re a true folker then this album is for you!’  – Mathias ‘Vreth’ Lillmans / Finntroll

Mer om Cruachan:
Sedan bandet bildades 1992 har det varit sångaren Keith Fays enastående vision som har styrt bandet i nästan 30 år. Först under monikern Minas Tirith, men med bandets fokus på irländsk historia och mytologi föranledde till ändringen av det mer lämpliga namnet Cruachan. Bandets unika blandning av irlänsk folkmusik och metal i slutet av 1993 och demon ‘Celtica‘ gav bandet sitt första skivkontrakt med. Nazguls Eyrie Productions. Kort därfter kom bandets kritikerrosade kultklassiska debutalbum ‘Tuatha Na Gael‘. Bandet började dra åt sig beundrande blickar från större skivbolag men inget passade bandets ambitioner. Så småningom skrev de kontrakt med Hammerheart Records och släppte albumet ‘The Middle Kingdom‘ 1999, som ledde till bandets första internationella liveframträdanden. Bandets tredje album ‘Folk-lore’ innehåller låten ‘Ride On’ med den välkända sången från The Pogues-legenden Shane MacGowan som även producerade albumet, låten var en överraskande hit-singel i Irland. Efter följande releaser, däribland ‘Pagan‘ och ‘Blood on the Black Robe‘ gick bandet in i ett samarbete med AFM och Candlelight Records som resulterade i att Cruachanspelade på några av de största festivalscenerna, inklusive Hellfest och 70 000 Tonnes of Metal (där de blev ett av få band som någonsin uppträtt tre liveset, varav Gwar-sångaren Kim Dyalla medverkade som gäst), liksom deras egna 25-års jubileumsshow på Irland. 

Efter några tumultartade år observerar bandledaren Keith Fay“Ett antal långvariga medlemmar valde att lämna bandet, men det ledde till en tid av återfödelse för bandet och det har bara varit positivt.” Trots omvälvningen bakom kulisserna har en sak aldrig vacklat; och det är Keiths passion för folk- och metalmusik, och Cruachans unika sätt att föra de två samman.

Cruachan är:

Keith Fay – sång, elgitarr, akustisk gitarr, banjo, bouzouki, mandolin, keyboard, Bodhrán
Audrey Trainor – Violin, Viola, Cello
Dave Quinn – elgitarr
Joe Farrell – Bas
Tom Woodlock – trummor, slagverk, handklappning

Musik och text av Keith Fay
Inspelad, producerad och mixad av Michael Richards i Trackmix Studios, Dublin, Irland

Tack till övriga musiker

Kim Dylla – Bakgrundssång
Kim är den tidigare sångerskan i GWAR och driver nu Kylla Custom Rock Wear,
som gör scenkläder för de bästa metalbanden i världen! I mån av tid är
hon även vår kvinnliga sångerska i Cruachan.

Nella – Sång (The Changeling)
Nella är en singer-songwriter baserad i Irland. Hon har jobbat med
några av de största namnen i branschen och uppträtt live med
‘Video Games Live’ samt sjöng på soundtracket till ‘World of
Warcraft’.

Mathias ‘Vreth’ Lillmåns – Sång (The Ghost)
Mathis är sångare i FINNTROLL!! Han la till några riktigt fantastiska
morrande till det mest “Death Metal”-låten på albumet.

Jon Campling – Bakgrundssång (The Crow, The Changeling)
Jon är skådespelare som har medverkat i Harry Potter (the Death Eater that stops the Hogwarts Express) samt King Regis från Final Fantasy.På senare år bestämde han sig för att lära sig spela gitarr och sjunga och vi är glada över att hans professionella sångdebut finns på det här albumet.

Geoffrey Dell’Aria – Säckpipa, Plåtvissel, Lågvissel
Geoff är en skicklig musiker som spelar i många många band. Han
bidrog enormt mycket till detta album med säckpipa och visselpipor.

Camillus Hiney – Dragspel (Festivalen)
Camillus spelar dragspel för den legendariska irländska folkgruppen THE
FUREYS. Att ha en så skicklig folkmusiker av Camillus  på det här albumet är
en ära!

Stu ‘La Rage’ Dixon – Gitarrsolo (The Witch)
Stu är gitarrist i bandet VENOM. En fantastisk gitarrist
som sätter prägeln på låten.

John Fay – Tin whistle (The Children)
John behöver ingen introduktion, länge bandmedlem i Cruachan och
det var ett nöje att han gästade oss som musiker.
Ni kommer att se John i serierna Vikings, Game of Thrones mm.

Sinead Richards – Euphonium (The Reaper)
Till sist ett stort tack till Sinead, vår producents 14-åriga dotter. 
Hon har en enorm talang och tillförde en sådan orkesterkraft till denna
låt som vi inte kan föreställa oss hur den skulle låta utan henne bidrag.

LÄNKAR

Spotifyhttps://spoti.fi/3ecLKnh 
Facebook: https://www.facebook.com/cruachanclan/
Instagramhttps://www.instagram.com/cruachan_official/
Bandcamphttps://cruachanband.bandcamp.com
Youtubewww.youtube.com\cruachankeith 
Websitewww.cruachanireland.com 

Relaterade artiklar