Exklusivitet präglar Fuzz Festival #3

Även den tredje Stockholmsupplagan av Truckfighters Fuzz Festival blev en publiksuccé där det var välfyllt med stonerfans under dagarna två i systerlokalerna Debaser Strand och Bar Brooklyn. Det hade säkert gått att klämma in några till men det var skönt att kunna röra sig hyfsat smidigt mellan scenerna, barerna och merchbåsen.

Årets uppställning innehöll ett helt gäng exklusiva framträdanden som:

Firestone – en högst temporär återförening efter 17 år. Enligt uppgift har några av bandmedlemmarna inte setts på lika länge.
Astroqueen – efter 15 års frånvaro från livescenerna och 21 år sedan hittills enda albumet är de nu tillbaka med fler spelningar och ny musik lär vara på gång.
Kal-El – norrmännens första Sverigegig någonsin blev förmodligen det tyngsta manglet som Bar Brooklyn utsatts för.
Colour Haze – tyska flumkvartetten var här senast 2005.
Kings Destroy – Brooklyn-gruppen har inte Sverigegiggat på 10 år.
Dozer – har varit semipausade och sparsmakade med liveframträdanden på senare år men nu ska det liras mer igen och första albumet sedan 2008 kommer nästa år.

Lägg till Truckfighters själva, Greenleaf, Enigma Experience, Mammonaut, Swan Valley Heights, Gaupa, Death Ray Boot, samt High Desert Queen och du får en mix som är både bred, smal, ny och gammal.

Jag har gnällt på Bar Brooklyn som spelställe efter de tidigare upplagorna så jag släpper det nu och konstaterar bara att det är vad det är. Som jag pratade med en konsertbesökare om att nu får man vara tacksam att det ens finns några spelställen kvar i centrala Stockholm.

Återigen råder ett varmt och innerligt klimat bland festivalbesökarna där knuffandet framför scenerna är vänligt. Jag ser inga bråk eller tjafs, bara glada och av musik och annat berusade människor. Uppskattningsvis är det 85% män i publiken och 95% bland banden vilket är synd men det är tyvärr så scenen ser ut. En gammal dam som går förbi den långa kön utanför på fredagen frågar vakten lite försynt “Är det här något speciellt event bara för män?” varpå svaret är “Nädå, alla är välkomna men det är väl mest killar som gillar den här musiken.” Men det är väl värt att nämna band som exempelvis Blackwater Holylight, MaidaVale, Electric Hydra (som spelade på #1 2019), Besvärjelsen (som spelade här förra året) och Wucan.

Arrangörerna Dango och Ozo från Truckfighters och Fuzzorama Records gör det igen och med en fuzzfylld fingertoppskänsla sätter man ihop en festival som blir en tidig julafton för oss vänner av stonerrock. Vi ser redan fram emot #4!

Om vi ska fortsätta på spåret exklusivt kommer här fem bandönskningar inför Fuzz Festival 2023:

Green Lung – den London-baserade ockultrockshypen har ännu inte nått våra breddgrader.
Black RainbowsHeavy Psych Sound-grundaren Gabriele Fiori‘s powertrio skulle gärna få göra sin Sverigepremiär här.
Valley Of The Sun – Fuzzorama-bekantingarna som fortfarande aldrig giggat i Sverige.
Salem’s Pot – Fuzz Festival verkar ju vara stället att återförenas på så varför inte även för dessa maskerade herrar?
Vidunder – tillhör också avdelningen sorgligt-insomnade-band-som-borde-återförenas-på-Fuzz-Festival.

In Fuzz We Trust!

 

BILDER LÖRDAG

TRUCKFIGHTERS

KAL-EL

GREENLEAF

KINGS DESTROY

ASTROQUEEN

ENIGMA EXPERIENCE

FIRESTONE

BILDER FREDAG

COLOUR HAZE

GAUPA

DOZER

HIGH DESERT QUEEN

SWAN VALLEY HEIGHTS

DEATH RAY BOOT

 

MAMMONAUT

 


SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kenneth Lindström (kenneth_lindstrom@hotmail.com)
KONSERT: Fuzz Festival #3
ARENA: Debaser + Bar Brooklyn / Stockholm
DATUM: 2022-12-09–10

Relaterade artiklar