FUZZPROFILEN: Inför Fuzz Festival #3 – Ståle «Captain» Rodvelt från Kal-El

Om en vecka kör Truckfighters Fuzz Festival igång på Debaser Strand och Bar Brooklyn i Stockholm. Norska Kal-El, som förra året släppte hyllade fullängdaren Dark Majesty, gör sitt första framträdande på svensk mark. Vi växlade några ord med sångaren Ståle «Captain» Rodvelt

Ni är Fuzz Festivals första helnorska band sedan starten 2019. Hur skulle ni beskriva den norska fuzzscenen?
– Det är något utspritt i hela landet. Är inte någon stad som är mer fuzzig än andra. Det finns några som kommit lite längre men det finns många band som klättrar uppåt med bra släpp och coola riff.

Jag kan inte se att ni har spelat i Sverige tidigare (giget på Gamla Enskede Bryggeri i början av året blev ju inställt pga pandemin), hur kommer det sig att vi fått vänta så länge? 
– Det har inte blivit något av det helt enkelt. Det har varit lättare att ta båten ner till Danmark och turnera Europa. Vi försökte få till något under 2019 när vi turnerade i Europa, men det sket sig tyvärr. Söker en bokningsagent för Europa och Skandinavien (hint, hint), så med det på plats ska vi komma en gång om året.

Era skivomslag av Mr Voetmann och Steven Yoyada är fantastiska och återspeglar verkligen musiken. Hur har den processen sett ut och hur involverade har ni i bandet varit?
– Vi har nog en del input kring vad vi söker, men vi låter konstnären sköta själva utformningen av omslaget. Som regel går idéer, kanske texter och annat fram och tillbaka några varv innan första utkastet är där. Och 90% av gångerna har konstnären spikat idén till omslaget på den första skissen.

Erat senaste album Dark Majesty var nominerat vill Årets Metal i Spellemannprisen 2021. Vad har den nomineringen betytt för er?
– Det har gett oss lite mer plattform att stå på, och inte minst gjort oss lite mer synliga i det norska musiklandskapet. Det är onekligen fantastiskt att bli uppmärksammad, och det gör att band som har fuzz i sin musik får in en fot genom dörren för kommersiell acceptans. Vi var så klart stolta över nomineringen, men såg det också som en seger för alla band i vår genre, att de etablerade har lagt märke till den tyngre, fuzziga musiken.

Vad lyssnar ni själva på just nu och har ni något speciellt band eller artist ni vill rekommendera?
– Vi lyssnar på många olika saker, allt från vanlig rock till extrem metal. Men om vi skulle rekommendera ett par band från scenen att följa kan vi nämna The Grey, det nya albumet av Ironrat och ett band som heter Dead Lettuce. Det fantastiska med att turnera och ha ett öra mot rälsen är att se hur många band och mycket musik och riff som skapas hela tiden. Den jäkla frasen “rocken är död” är det mest arroganta och felaktiga uttalandet någonsin, och det bevisar vår och många andra genres eviga kreativitet.

I förra Fuzzprofilen hade vi med Tommi Holappa från Dozer och Greenleaf. Vad skulle ni vilja hälsa till honom och banden?
– Rock on, respect!

Biljetter till Fuzz Festival #3

Spelschema fredag och lördag

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTO: Bandets egna

Relaterade artiklar