Takida inför turnépremiär: “Varit fnittriga i replokalen”

En slutsåld spelning i Oslo på torsdag och direkt därefter väntar flera svenska stopp, som exempelvis Linköping, Karlstad och Sandviken. Rockbladet tog för en tid sedan ett snack med Mattias Larsson (Gitarr) i Takida för att snacka om den kommande turnén med mera.

Annons 

 

Takida påverkades liksom alla andra av de restriktioner som rådde under coronapandemin och även om bandet under 2022 gjorde ett fåtal spelningar både i Sverige och Tyskland så framhåller Mattias Larsson att det nu känns extra roligt att kicka igång den kommande turnén.

– Att samla ihop hela bandet igen i replokalen, spela, umgås, snacka skit. Det ska bli jätteroligt och det har varit en rätt fnittrig stämning inför det här. Vi såg ju fram emot en turné som hade sålt bra redan 2020 men sen kom ju alla restriktioner. Där och då kände man sig bedrövad, framförallt för att det hade börjat gå bra för oss i Tyskland vilket vi sen inte fick möjlighet att utnyttja. Men nu är familjerna införstådda med att vi slutligen ska iväg så nu blir det äntligen turné trots allt, säger Mattias.

Du nämnde att ni börjat få lite uppmärksamhet i Tyskland och i sommar är ni även bokade till Wacken?

– Ja, det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Vad är det som händer? Tidigare har vi ju gjort en del support-gig och sådär i Tyskland men intresset har bara växt med åren. Det är lite så det är med oss i Takida, det går långsamt fram. Det är inget genombrott över en natt. När det smällde till med “Curly Sue” så minns jag att det var någon som sa till oss att “jävlar, vad snabbt det gick för er då”. Ursäkta? Vi har slitit i flera år och haft spelningar där det endast var två stackare i publiken. Det gäller att ha tålamod och låta saker och ting utvecklas i sin egen takt. Det tog 10 år för oss innan det blev stort i Sverige. Nu har samma utveckling skett i Tyskland, vilket är jätteroligt!

Apropå genombrott, när skulle du säga att ni själva förstod att Takida hade “breakat”? Var det med Curly Sue?

– Det är klart att det blev svårt att värja sig mot att “Curly Sue” låg etta på Trackslistan och radiospelningarna ökade. Men redan före hade vi fått en intensiv känsla om att vi faktiskt hade något större på gång. Jag minns exempelvis en spelning på Sundsvall Gatufest där vi från början hade tänkt att vi skulle vara nöjda med 100 personer i publiken men så kom det tusen. En annan gång fick vi också hoppa in på Hultsfred som ersättare för Linkin Park och spelade då för kanske 20 000 människor. Det var en kaotisk period men sen dess har det rullat på.

Vad är er styrka som band?

– Vi har gått igenom allt tillsammans. Vi är tajta med varandra och vet hur vi fungerar ihop. Vi jobbar bra med varann och kan lyfta fram varandras förmågor men också såga varandra utan att det blir några sura miner. Vi är som en andra familj och att få åka ut på turné tillsammans igen ska verkligen bli härligt.

När det gäller turnén så är det ganska många mindre städer som ni besöker. Var det en självklarhet att ni skulle ut i landet nu efter de här pandemiåren och inte bara fokusera på storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö?

– Nja, det var nog inte riktigt så vi tänkte utan det handlade mer om att vi gjorde en liten check-lista över vilka städer vi inte har besökt på länge och vägde in olika alternativ på så sätt.

På turnén har ni även med er Hardcore Superstar och Royal Republic. Är det ni själva som handplockat?

– Ja, vi har varit delaktiga. Hardcore har vi haft bra kontakt med under flera år och de är ett grymt bra liveband som alltid ställer till med fest på scen så att ha med sig dem är skitkul. Samma sak egentligen med Royal Republic. Jag minns att jag ett år såg dem uppträda live på P3 Guldgalan och då blev jag verkligen helt blown away! Det var ingen som hade hört talas om dem innan den kvällen men sen när de körde sin grej sålde de in sig och efteråt visste alla vilka det var. Så jag hoppas att så många som möjligt kommer ut och ser oss nu, under vintern. Det blir en fantastisk helkväll med oss allihopa och det här är något som ska upplevas live!

Takidas “Hammer Bell Tour” har svensk premiär fredag den 3 februari på Saab Arena i Linköping.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Mattias Larsson, Takida

Relaterade artiklar