THE BABOON SHOW gjorde en helt magisk spelning på ett slutsålt Debaser Strand.

Det finns konserter, upplevelser och så finns det The Baboon Show. Debaser kokade, bandet gav 1000 procent, publiken likaså. Helt enkelt alla på Debaser gick därifrån med smilbanden högre upp än hjässan räcker. Kan jag redan fredagen den 13 januari fått uppleva årets bästa konsert…?

Annons 

 

Jag måstet inleda med att citera Biffen Jansson: Vi är välsignade med att ha så otroligt många bra svenska liveband #TheHives #TheHellacopters #TheBaboonshow. Jag kan inte annat än att instämma till 110 procent. På det sättet The Baboon Show levererade i fredags inför ett helt slutsålt Debaser Strand var helt otroligt. Skulle man skriva en lärobok om hur man som rockband ska göra för att bjuda på en maxad liveshow, så är Cecilia Boström och resten av bandet ett riktigt bra skolboks-exempel.

När The Baboon Show kommer till huvudstaden och Debaser Strand så är det tradition att det ska bli slutsålt. Och denna gång var det även dags för nytt album, så detta blev som en kombination av ett grymt bra gig och releaseparty på en och samma gång. Det nya albumet God Bless You All är ett otroligt välkomponerat album på ett sätt att man förstår att många låtarna kommer bli riktiga livefavoriter.

Setet inleddes med första spåret Made Up My Mind som ingav en energi som kan liknas ett japanskt snabbtåg. Vi i publiken hade bara två alternativ, antingen stanna kvar på perrongen eller hoppa på detta tåg i ilfart, jag kan lova att perrongen ekade tom.

Det är inte alltid man får vara med om att en hel publik är så totalt i synk med bandet. Men Cecilia trollband verkligen åskådarna från start till mål.

Ytterligare en parameter fansen är vana att se, är Cecilias konstanta publiksurfande, och den här kvällen var så klart inget undantag. Det handlar inte bara om att hoppa ut i åskådarhavet och tillbaka på scen, utan helst ta ett eller flera varv runt hela lokalen. Tror det blev minst tre varv under kvällens gång.

 Kvällens set bjöd som sagt mycket från nya plattan och många gamla gobitar. Från nya plattan spelade de bland annat Oddball, Rolling, titellåten God Bless You All och sista låten på albumet, Prisoner, är också det avslutande numret på ordinarie låtlistan. Enda låten som Cecilia inte sjunger, utan gitarristen Håkan Sörle glänste i denna fina ballad, finstämt outro på konserten.

Men så klart var inte konserten slut redan där, utan efter en kort inskrikande från publiken så var det dags för den riktiga avslutningen. Nu skulle sista droppen svett ur varenda individ i lokalen. Och under extranumrena tog de även in en gäst och det var ingen mindre än Björn Dixgård (Mando Diao) under deras gemensamma sång ”You In a Second”.

Som slutord har jag bara en fundering, är det så att jag tretton dagar in på 2023, fått uppleva årets bästa konsert. Om inte nummer ett, kommer det definitivt blir en topp fem. Jag är en stark följare av australienska bandet Airbourne och brukar alltid säga att får man uppleva dem live en gång per år, så kommer energidepån alltid vara väl påfylld. Nu finns det minst ytterligare ett liknande band till och det är helt klart The Baboon Show.

BILDER – THE BABOON SHOW

BILDER – SPIDERS

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Baboon Show, Support: Spiders
DATUM: 2023-01-13
PLATS: Debaser Strand
BÄSTA LÅT: You Got a Problem Without Knowing It, God Bless You All
BÄSTA MINNET: Cecilias otroliga energi både på scen och surfandes runt på publiken
SÄMST: Att dessa 90 minuter gick så infernalisk snabbt, den kunde lätt kunnat hålla på minst en halvtimme till.


Relaterade artiklar