VIDEOPREMIÄR: GRIMNER – Ur Vågorna

Svenska vikingabandet Grimner följer upp sitt nysläppta album med en ny musikvideo ‘Ur Vågorna, släpps idag fredagen den 13 januari.

Annons 

 

Annons 

 

“Filmandet var lika dramatiskt som det ser ut i videon. I kalla, hårda vindar tog vi med oss våra instrument ut till ingenmansland och spelade metal. Härligt värre!” // Grimner

Grimner har återvänt med eld, kraft och ”Urfader” – deras fjärde fullängdsalbum. Den här gången har de adderat metal till sin folk metal. Deras rötter och influenser från svensk death metal och deras kärlek till heavy och power metal vävs samman med förtrollande folkmelodier och hedniska körer för att ännu en gång forma deras eget unika sound – med all sång på modersmålet Svenska, som alltid. 

Det skarpa och fräscha nya soundet på albumet låter lyssnaren förstå vad verkligen Grimner handlar om; våldsamma gitarriff, kraftfullt ren sång blandad med lika kraftfullt rå dito, hamrande trummor och allt blandat med vackra, distinkta flöjter och andra folkinstrument skapas en atmosfär som passar lika bra i de fornnordiska gudarnas berättelser som i folklore.
 
Bandets egna ord:
“Vi har aldrig lagt så mycket ansträngning på en albumproduktion tidigare. Sannerligen är det blod, svett och tårar som lagts ned för att göra denna release till vad den blev. Nu äntligen får vi dela den med världen och det är vi så glada för.”
 
“Mitt i en världsomspännande pandemi har vi arbetat hårdare än någonsin för att ge världen något som vi är oerhört stolta över. ‘Urfader’ har krävt mycket av oss, och all den energi och passion vi har lagt ner på det här albumet kan säkert höras i varje låt.”
 
“Det har gått nästan fem år sedan vår förra release. Tiden som spenderades på det här albumet har inte varit bortslösad. De senaste åren har vi arbetat noggrant med varje detalj för att skapa vad vi anser vara vår mest storslagna samling låtar hittills.”
 
Mer om Grimner:
Grimner, som grundades 2008, visar att några år av tystnad och pandemier inte har varit för intet – tystnad innebär arbete. I kölvattnet av en pest dyker Grimner fram stridsärrad för att släppa nya låtar och berättelser till världen, inspirerade som alltid av forntida nordiska myter och historier. Samtidigt tillför detta album verkligen något speciellt till genren.
 
Allt började i Motala av leadgitarristen och sångaren Ted tillsammans med trummisen Henry. Den första demon “A Call For Battle” (2010) sjöngs explicit på engelska men skulle snart ersättas av deras modersmål svenska. Allt eftersom tiden gick och nya skivor släpps (EP “Färd” (2012), akustisk EP “De Kom Från Norr” (2015), fullängdsalbum “Blodshymner” (2014), har Grimner stadigt gjort sig ett namn. Ett exempel är förbandsturnén de gjorde med legendariska Korpiklaanien under deras shower i Sverige 2015.
 
2016 släppte Grimner sitt hyllade album “Frost Mot Eld” (Despotz Records), ett album som gav ett helt nytt sound till musikgemenskapen. Albumet fick enastående recensioner över hela världen, med låtar som hittills har nått miljontals streams. Med albumet och deras fantastiska helhetskoncept har Grimner bjudits in att uppträda på festivalscener runt om i Europa. 2018 firade bandet 10-årsjubileum och släppte ett nytt fullängdsalbum ”Vanadrottning” (Despotz Records) den 9 februari.

Video credits:
Producerad, inspelad och redigerad av: Magnus Ewald med Mattias Björkbacka
Tor: Kalle Lane

Album credits:
Albumkonstverk av Henrik Rosenborg
Bandbilder av Jens Rydén

Grimner är:
Ted Sjulmark – Sång, gitarr
Martin Boe – Sång, gitarr
David Fransson – Bas, sång
Johan Rydberg – Flöjt, mandola
Kristoffer Kullberg – Keyboard
Henry Persson – Trummor

Tracklist of ‘Urfader’

 1. Hämtad Av Valkyrior
 2. Där Fröet Skall Spira
 3. Västerled
 4. Ulvhednars Natt
 5. Ur Vågorna 
 6. Helvandrarna 
 7. Elftevisan 
 8. Glöd
 9. Ivaldes Söner 
 10. En Sista Sköldborg 
 11. Tiundaland

D I S C O V E R
Facebook: www.facebook.com/Grimnerswe
Instagram: www.instagram.com/grimnerband/
Spotify: https://spoti.fi/3RweWVz
Bandcamp: grimner.bandcamp.com
Homepage: www.grimnerband.com

Left to right: David Fransson, Bass Henry Persson, Drums Martin Boe, Vocals, Guitar Ted Sjulmark, Vocals, Guitars Johan Rydberg, Flutes Kristoffer Kullberg, Keyboard

Relaterade artiklar