IN FLAMES – FOREGONE – Ett blytungt album om samtiden och personliga känslor

IN FLAMES senaste album FOREGONE sammanfattar både samtiden och livet under pandemin på det personliga planet. Lägg därtill ett extremt tight och uppgraderat sound som får mig att hoppa av lycka medan de gamla trogna fansen kommer vrida sig i nostalgisk smärta.

Annons 

 

Jag måste erkänna för dig som läser detta att jag inte blev ett stort fan av IN FLAMES förrän efter albumet A Sense Of Purpose som släpptes 2008. Och jag är rent generellt en stor förespråkare för band och deras musikaliska utveckling och hunger att hitta nya vägar till soundet för den kommande plattan. Och sedan ovan angivna album har verkligen varje album tagit bandet och deras sound på en riktigt härlig resa.

Det doftar ju så klart fortfarande mycket av det klassiska Göteborgssoundet. Men de har både totalt sätt och mer specifikt på vissa låtar vågat experimentera en hel del. Det som imponerar mycket på mig är just dynamiken både gällande tyngden i soundet, tempot i låtarna och skiftningarna mellan Anders Fridéns kraftfulla growlande till det mer finstämda rensången. Ypperligt bra exempel på det är i låtarna Meet Your Maker, In The Dark och A Dialogue In B Flat Minor.

Den röda linjen i albumet är helt klart delvis en beskrivning av världsläget med allt våld och elände. Det finns även mycket från det personliga planet och upplevelsen att leva i karantän under pandemin och vad det gör med än mentalt. Detta ger detta album ytterligare en dimension och tyngden i riffen, basen och trummornas slag sätter sig ännu lite lättare när varje takt har den typen av innebörd och betydelse.

Jag vill verkligen sticka ut hakan och påstå, i alla fall enligt mitt eget tycke, att FOREGONE är det bästa albumet IN FLAMES släppt hittills. Det finns nästintill inte något varken sömnigt parti eller låt som kan tas bort från albumet. Det är 46 minuter av extremt väl-komponerad metal. Är detta månne Anders Fridén och Björn Gelottes legacy till eftervärlden likt Metallicas “Black Album” eller Pink Floyds “Dark Side Of The Moon”? Det kommer vi så klart inte få veta förrän om några år, men jag skulle inte bli förvånad i alla fall!

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
ALBUM: In Flames – Foregone
SKIVBOLAG: Nuclear Blast
RELEASEDATUM: 2023-02-10
BÄSTA LÅTARNA: Foregone Pt1 & Pt2, Cynosure, Meet Your Maker

Relaterade artiklar