Intervju: Chris Rosander släpper albumet “The Monster Inside”

Chris Rosander från Örnsköldsvik släppte mitt under brinnande pandemi sitt debutalbum “King Of Hearts” år 2020. Nu är uppföljaren “The Monster Inside” här.

Hur och när började du med musik?

– Mitt första minne av musik var när farsan slog på en best of med Toto. Det var en VHS med deras klassiska musikvideos och när jag såg det så kände jag att “det där ska vara jag någon dag”. Farsan var dessutom trummis och jag växte upp i en musikalisk familj så på den vägen är det.

Har det hela tiden varit självklart att du skulle ägna dig åt rock eller har du hållit på med annan musik också?

– Jo, men jag är ganska bred skulle jag vilja säga. Jag började spela gitarr när jag var nio år, gick musik-estet på gymnasiet och studerade även på folkhögskola, där det fanns en “rock & pop” linje. Där spelade man också mycket jazz och vi höll på med många olika stilar. Så länge det är en bra låt spelar det egentligen ingen roll vilken genre det handlar om, även om det i grunden är rock n roll som varit min grej eftersom jag växt upp med det. Men jag är bevandrad inom musik.

Du släppte ditt debutalbum mitt under pandemins värsta fas, när restriktionerna var som hårdast. Hur kändes det egentligen?

– Det var såklart mindre kul att det var pandemi i och med att man inte kunde åka ut och spela men för mig vägde det positiva tyngre. Att bli signad, få ge ut en första skiva och göra sig ett namn på marknaden. Det var en stor milstolpe för mig. Jag har aldrig riktigt tänkt att jag ska släppa musik på egen hand, utan tycker det är skönt att det finns ett bolag bakom en som kan jobba med release etc så att man själv kan fokusera på att exempelvis skriva mer låtar.

Hur brukar låtskrivarprocessen vara för dig?

– Det varierar. Ibland börjar det med att man jobbar utifrån en text, i andra fall har man ett riff som man bygger vidare på. Det är lite som att bygga lego! Det börjar med en liten grej och växer sen till något stort.

Hur skiljer sig “The Monster Inside” från “King of Hearts”?

– Produktionsmässigt har det skett en ganska stor utveckling. På förra skivan gjorde jag i stort sett allting själv, men jag är gitarrist och sångare. Så det blir en skillnad nu när man har med sig etablerade musiker, det lyfter. Man hör att det är flera som spelar men det har ändå inte skilt sig från hur det lät i mitt huvud när låtarna tog form.

Berätta lite om dina influenser.

– Mycket melodier, 80-tals westcoat. Men jag har även influerats av motown, funk, soul. Plattan klassas väl in som melodisk rock men det finns många element att plocka av.

“The Monster Inside”, den titeln. Vad kan du säga om det?

– “The Monster Inside” är en referens till en sida som jag tror att alla människor har. Du kan ha en dålig dag och vara lättirriterad, vilket är något jag spätt på. Vi alla har sidor som vi kanske inte vill visa för andra. Så huvudämnet genom hela plattan är att låtarna handlar om olika typer av konstiga personligheter. Sen är ju dock alla låtar öppna för tolkning.

Var det klart från början att det skulle bli ett konceptalbum?

– Nej, det var något som växte fram över tid. Alla textidéer som jag hade var på temat “konstiga/mörkare personligheter” och då ville jag fortsätta utforska den biten i skrivandet. På den vägen var det. Jag kan få inspiration bara av att sitta och kolla på folk på exempelvis plattan i Stockholm.

Till skillnad från när du släppte din debut så är det möjligt att spela live nu. Hur ser planerna ut på den fronten?

– Det beror lite på hur bra allting går med skivan men jag skulle bli glad bara av att komma hem till hemstaden och spela på något mindre ställe. Sweden Rock känns ganska avlägset än så länge (skratt).

“The Monster Inside” släpps den 17 februari.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Chris Rosander

Relaterade artiklar