Rexoria släpper nya albumet Imperial Dawn

Det melodiska metalbandet Rexoria släpper sitt tredje album “Imperial Dawn” fredagen den 3 februari och det är ett laddat gäng som rest sig från de gångna pandemiåren. Rockbladet tog ett snack med Rexorias sångerska och keyboardist Frida Ohlin.

Rexorias senaste album, “Ice Breaker” släpptes 2019 och en av målsättningarna då var att göra fler livespelningar. Detta var dock något som, givetvis, coronapandemin satte stopp för och Frida Ohlin säger att det inte blev så mycket av de planer som Rexoria hade i samband med förra skivsläppet.

– Det fanns tillfällen då vi kände att motivationen var låg. Ingen visste ju hur saker och ting skulle gå, hur länge det skulle vara restriktioner och ibland tänkte man ju frågan “Kommer musikbranschen komma tillbaka?”. Det var ju en period då olika klubbar och spelställen gick i konkurs och att hålla på med musik då var naturligtvis osäkert. Men vi hade ändå den där inställningen att “Nej, kom igen nu, vi ska kämpa”, säger Frida.

Bandet hann endast med några få spelningar innan pandemin bröt ut men det kom ändock något positivt ur all den tid som bandet fick över. Frida beskriver hur låtskrivarprocessen utvecklats under de senaste två åren och att soundet har förändrats något.

– Vi har lagt mycket tid på låtarna. Ofta börjar vi i ett akustiskt format där vi skapar melodislingor och så bygger vi på utifrån det. Inför det här skivsläppet har vi adderat några nya element som exempelvis att keyboarden har fått ta mer plats än tidigare och så har vi dragit upp tempot. Jag tror att fansen kommer reagera på att det låter lite annorlunda även om det fortfarande är Rexoria med melodier i grunden.

Hur skulle du beskriva soundet nu?

– Det är ju åt powermetal. Den här typen av musik ska du kunna lyssna på samtidigt som du är på gymmet, det är power rakt igenom (skratt). Man skulle nog kunna jämföra det lite med Amaranthe.

I vanliga fall brukar Frida Ohlin själv och gitarristen Jonas Gustavsson vara de som producerar Rexorias album tillsammans, men på “Imperial Dawn” har man även tagit hjälp av Edwin Premberg från Metalite.

– Jag skrev till honom och frågade helt enkelt om han skulle vara intresserad av att delta i projektet och skickade då också en demo till honom. Han gillade det och sa ja. Vi kände att vi ville ha en duktig producent som också kan det här med synt-slingor och samarbetet har funkat bra! Det är nog delvis Edwins producerande som lett till att keyboarden fått ta mer plats på det här albumet än vad det gjort innan. Jag gillar också att producera och vara med på musikskapandet därifrån men mycket beror på dagsform. Nu när det varit så dött under pandemin känner jag framförallt ett sug efter att få stå på scen och uppträda igen! Det ska bli väldigt roligt att kunna komma ut igen, säger Frida.

Rexoria kommer spela live i samband med releasefesten för “Imperial Dawn” och har även några andra spelningar på gång, som dock än så länge fortfarande är hemliga. Frida säger att drömmen är Sweden Rock Festival men att man också har siktet inställt utomlands, sedan bandet fått en hel del streams från länder som Tyskland och Frankrike.

“Imperial Dawn” släpps fredagen den 3 februari.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Frida Ohlin, Rexoria

Relaterade artiklar