Skivpanelen listar nu albumen från JANUARI 2023

2023 kickade igång med en hel del bra nya alster på skivdiskarna. Jag och André har spetsat öronen ordentligt och gått igenom 5 av Januaris heta släpp där svenskarna i black-metal-bandet Grá och supergruppen Crowne hamnade i topp!

Title1Data1

KATATONIA

Album: Sky Void of Stars
Skivbolag: Napalm Records
Releasedatum: 2023-01-20
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 4,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Grunden för musiken finns i bandet, men den här vändan är det som att viljan har svalnat av en hel del och man tragglar på och letar efter nåt lite sådär trevande. Var är nerven? Albumet känns mestadels som ett enda likriktat stycke som mest plikttroget matas ut. Mycket av dynamiken som behövs i sån här musik lyser med sin frånvaro nästan helt. Låten Imparance får godkänt ändå.

Nja. Det här förstod jag mig inte riktigt på. Bortsett från ”No Beacon To Illuminate Our Fall” och “Imperance” som bränner till lite så är det mesta här en gröt. Som om bandet inte själva riktigt vet vart de vill komma och även ljudproduktionen känns allt annat än genomarbetad. Högre krav än såhär måste man kunna ställa.


Title1Data1

GRÁ

Album: Lycaon
Skivbolag: Avantgarde Music
Releasedatum: 2023-01-13
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 8,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Alltså, kom igen. Detta kan vara årets black metal album! Grá har hittat nåt som trycker på den där punkten i själen som framkallar ett härligt kaos of känslor i ett virrvarr - det gör ont, det är lite kusligt, det är mysigt, det är argt - kort och gott härligt. De har hittat ett skönt groove utan att för den delen försaka sin egen ton. Hail Satan vad bra det här är!

Ah, jag älskar ljudet av avskalad black metal på morgonen. Eller på kvällen. Eller på dagen. Ni fattar, detta album står över sinnesstämningar och funkar lika bra att lyssna på oavsett tidpunkt. Grá har skalat ner det bombastiska och är mer nakna på detta album, vilket lyfter fram de starka låttexterna extra bra. Bäst är de svenska spåren som lockar fram gåshuden på armarna, men även det engelska materialet sitter fint i öronen.


Title1Data1

CROWNE

Album: Operation Phoenix
Skivbolag: Frontiers Records S.R.L.
Releasedatum: 2023-01-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 8,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Crowne pumpar ut härliga melodier med mängder av hooks på en matta av metal/hårdrock med sylvassa gitarrsolon och en perfekt passande sång! Det är ett riktigt fläskigt ljud/produktion som de har fått till, men trots en hyfsad dynamik finns i låtordningen känns det som att det fattas några låtar som sticker ut ordentligt. Att låtarna följer standardmall 1A och att det blir nästan lite för mycket av det goda ibland drar dock ner helhetsupplevelsen något.

Ibland behöver man inte göra saker och ting så komplicerade. Dessa melodiösa stycken, framförda med både precision och passion, funkar lika bra 2023 som 1983. Den här supergruppen har verkligen tagit det bästa från akter som HEAT som Art Nation och fått ihop en helt klockren massa, där varje låt får foten att stampa, huvudet att vicka och munnen att le. Ett måste i skivhyllan.


Title1Data1

URIAH HEEP

Album: Chaos & Colour
Skivbolag: Silver Lining
Releasedatum: 2023-01-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Klassiska Uriah Heep har varit aktiva sedan slutet på 60-talet och har influerat oräkneliga band. De levererar en samling låtar som låter riktigt bra. Tyvärr är det också det enda man kommer ihåg trots många genomlyssningar. Det finns inget som sticker ut nog för att fastna - det blir dessvärre mest lite mys med en avsaknad av de stora riffen och refrängerna.

Ni kan den här melodin. Det är kompetent, det är gemytligt, det är moget, det är förutsägbart, flera låttexter är billiga och smöriga men det är ändock godkänt. Godkänt med större marginal än väntat faktiskt.


Title1Data1

OBITUARY

Album: Dying of Everything
Skivbolag: Relapse Records
Releasedatum: 2023-01-13
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 5,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
På albumet Dying of Everything tar Obituary sitt sound vidare med en grym produktion och vass mix. Trots att nivån inte alls når upp till 2017 års självbetitlade album, vilket är riktigt bra, så sitter grooviga riffen, snabba riffen och sången som en välingången sko. Man vet liksom vad man får. Vissa passager samt riff känns dock som att de går igen i olika låtar. Visst, det är ju deras egna alster och visst är det ok, men återvinning tycker jag hör mer hemma i sophanteringen än just här. Godkänt+ ändå!

Inget märktvärdigt. Soundet är tungt och rått men ack så välbekant. Jag brukar ofta framhäva vikten av att som band våga nyansera sig och fortsätta utvecklas för att hålla sig relevant i ett musikklimat i ständig förändring. Obituary känns tyvärr som ett band som fastnat i the comfort zone och att låta exakt likadan år ut och år in kommer till slut bli ditt fall.


Relaterade artiklar