CHRIS ROSANDER – THE MONSTER INSIDE – Ett stort kliv i rätt riktning!

Chris Rosander släppte sin andra platta The Monster Inside för ett litet tag sedan och jämfört med debuten King of Hearts (2020) har en märkbart stor utveckling skett. Det mesta har steppats upp ett par steg, t ex är produktionen är supersnygg, låtmaterialet har putsats till ytterligare och etablerade musiker har nyttjats. Albumet är mer dynamiskt än föregångaren och har lite mer udd och skärpa. Man bjuds på idel kompetenta musikkompositioner där Chris ofta låter som en proggressiv Richard Marx.

Med uttalade starka inlfuenser i melodiösa rocken och speciellt 80-tals westcoast är det inte konstigt att just många låtar för tankarna till Toto, t ex High On Love och Northern Lights. Men det är inte i dessa alster Chris glänser mest, utan det är när han trycker på ordentligt och drar igång rockådran som han har så den nästan gränsar till hårdrocken – jag menar, när Broken Soul drar igång kommer jag inte ihåg något annat på plattan tidigare! Visst är titelspåret The Monster Inside, keyboard- och gitarrsolot i Nothing Last Forever, This Isn’t New och Northern Lights höjdpunkter innan, men Broken Soul är helt klart plattans bästa spår! Även avslutande två spåren Turn Your Heart To Stone och Little White Lines släpper fram lite extra energi och This Isnt’t New är en skön låt där jag direkt för tankarna till Rocky IV och Michael Jacksons Beat It (inte så konstigt då riffet är i princip samma som innan solot i Beat It, men vad gör väl det – samma men olika i sammanhanget).

Det märks tydligt att det ligger mycket musikhantverk bakom låtarna där en komplett och snygg musikbild har målats upp. Dock spretar den lite här och där och även om vissa delar är riktigt imponerande så drar en del låtar ner helhetsintrycket där det känns som det trevas en del. Dessutom kan jag känna att vissa verser saknar lite av en identitet och liksom bara passerar förbi mig. Med det sagt så finns något oförfinat i Chris musik som känns som något som han försöker klura ut, men att hans hjärta, vilja samt energi att nå fram finns där är solklart. Jag tror att om han får ihop den progressiva sidan blandad med sin westcoast-influens och kryddar med lite hårdrock och den power han påvisat – återigen speciellt i Broken Soul – så kommer nästa steg bli ännu större och kanske en fullträff! Att han har temat The Monster Inside med fokus på konstiga och mörkare personligheter kanske till och med har hjälpt honom att få till lite extra power i materialet, så han får gärna fortsätta på sin “monsterpilgrimsresa” och hoppas han stöter på lite härliga “inspirationsmonster” i framtiden också!

Min kollega André gjorde en intervju med Chris tidigare i år, den hittar ni här!

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
ALBUM: Chris Rosander – The Monster Inside
SKIVBOLAG: Pride & Joy Music
RELEASEDATUM: 2023-02-17
BÄSTA LÅTEN: Broken Soul

Relaterade artiklar