EP’s Trailer Park – Once When We Were Birds

I den fiktiva trailerparken Sunnyvale, Dartmouth, Nova Scotia, utspelar Trailer Park Boys. Det är en kandensisk tv-serie som är en fiktiv dokumentär vilken det gjorts tolv säsonger av. Det finns även tre långfilmer med karaktärerna i serien.

Nu är det inte de trailerpojkarna vi ska prata om här. Vi ska ta oss an en kvartett som numera är kostymklädda och självsäkra. Medlemmarna säger att de skaffat sig så pass mycket erfarenhet att de på den nya skivan kan kosta på sig att bli nostalgiska. Själv tycker jag alltid att nostalgi är ett varningstecken eftersom det ursprungligen var ett sjukdomstillstånd. Den kvartett vi tar oss an här är inga andra än EP’s Trailer Park, som består av Eric Palmqwist på sång och gitarr, Ulf Jonsson spelar gitarr, Ruben Engzell lirar bas och Jesper Jonsson på trummor.

Det är åtta år sedan Lojsta & other stories from an Island gavs ut. Sedan dess har det varit tyst. Fram till nu då. Då var låtarna ett vykort från ett grådaskigt Gotland. Det var långt ifrån säkert att det skulle bli en uppföljare. Sångaren Eric Palmqwist spelade in tre soloskivor på svenska. Basisten Ruben Engzells byggde en egen studio på Södermalm i Stockholm. Det är också i Studio Skutan som nya albumet sett dagens ljus under en ruvningstid på några år. Det finns en röd tråd på Once when we were birds. De tio låtarna leder tillbaka mot barndomen. De kastar längtansfulla blickar mot leken och friheten, det där som vi tvingas kränga av oss för att passa in i vuxenlivets lilla fyrkant av måsten och rutiner.

Varje sten låg på sin plats när albumet startar med ”Once When We Were Birds”. Eric undrar hur vi kunde vara så fria en gång i tiden när vi var fåglar. Gitarröppningen i ”Young Nil (Into the Wild)” doftar skön Tom Petty i mina öron. Jag somnar och vaknar upp tidigt för att ge mig ut i guds natur, hugger ved i trädgården och äter bönor direkt från burken är något av det som händer i den andra låten. Jag är varken full eller hög längre, så många skäl att sluta vara mitt gamla jag är en del i när jag lämnar dig ”Every Other Week”. När gitarren startar ”Lovers Maze” kan berättaren se bortom ditt leende att du blivit sviken och att det inte är någons fel. Feberfrossan i mörkret påminner om det jag gjort mot dig berättar Eric i ”Bedbug”. Det är ångerfullt och han skulle göra vad som helst för att få tillbaka dagarna innan.

“Full Moon Ruth” är den som styr Erics värld och mitt hjärta. Sången handlar om Erics dotter och om kärleken, stoltheten och rädslorna i livets viktigaste uppdrag, som han sjunger. Hon är den som lyser upp livet. Vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. Det kanske slutar väl, men vägen vi går på leder ”Straight to Hell”. ”Heart Stone Carver” klänger sig fast i din själ. Vi ger oss sedan ut i rymden på en drömlik resa och betraktar världen tillsammans med ”The Voyager”. Sist ut är en till flygtur den här gången något lägre än rymden när vi vi styr draken i ”Kite”.

Ljudbilden på albumet har en känsla av Kalifornien över sig. Kanske ska det snarare vara den sköna gotländska sommaren som borde komma upp när trumhinnan träffas av de här tio sköna låtarna? Det är ett helgjutet album som för mig för tankar till både Tom Petty och Eagles för att nämna några liknelser. Det finns fler. I pressreleasen finns några citat från medlemmarnas barn, bland annat säger Ruth 7 år, ”Låtarna är fina och bandet spelar jättebra men det är ganska tråkigt för mig när jag måste följa med pappa till replokalen när dom ska repa”. Jag påstår att låtarna är ännu bättre än vad Ruth säger och att jag hoppas att hon får fortsätta att följa med till replokalen under en lång tid framåt.

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)

BAND: EP’s Trailer Park

ALBUM: Once When We Were Birds

RELEASEDATUM: 2023-03-23

SKIVBOLAG: Ella Ruth Institutet

BÄSTA LÅTEN: I dag klarar jag inte av att välja mellan Young Nil (Into the Wild) eller Lovers Maze.

LÅTLISTA – ONCE WHEN WE WERE BIRDS

  1. Once When We Were Birds
  2. Young Nil (Into the Wild)
  3. Every Other Week
  4. Lovers Maze
  5. Bedbug
  6. Full Moon Ruth
  7. Straight to Hell
  8. Heart Stone Carver
  9. The Voyager
  10. Kite

BANDFAKTA – EP’s TRAILER PARK

MEDLEMMAR

Eric Palmqwist, sång och gitarr

Ulf Jonsson, gitarr

Ruben Engzell, bas

Jesper Jonsson, trummor

DISKOGRAFI

Apartment Recordings (2000)

L’Esprit d’Escalier (2003)

Scissors & Knives (2010)

EP’s Trailer Park (2013)

Cover My Heart Vol.1 (2013)

Lojsta & other stories from an Island (2015)

Relaterade artiklar