Kanonspelning med Devin Townsend på Pustervik!

Äntligen fick vi se Devin Townsend på scenen på ett slutsålt och fullpackat Pustervik i Göteborg efter flertalet konsertdatumsflyttar. Sedan hans grymma framträdanden som förband till Dream Theater och festivalspelning på Swedenrock sist hade jag väntat på att få se vad för utsvävningar Devin kunde hitta på som ren huvudakt. Som vanligt skämde Devin bort alla i publiken med vad än han företog sig på scenen med och levererade en kanonkonsert!

Annons 

 

Förbandet norska Fixation hade bra drag på scenen, men hade lite svårt att få fart på tisdagspubliken på Pustervik trots att det var redan fullpackat med folk. Deras metalcore-variant funkade mycktet bättre live än det de hittils levererat på skiva och deras kommande släpp, med tanke på det nya material de luftade live, kommer garanterat att visa på ett stort lyft. Sammanfattningsvis en energisk och godkänd uppvärmning till Devin, med oförtjänt svalt emottagande.

Redan innan Devin dog igång konserten med titelspåret från senaste albumet Lightworker presenterade han bandet. Darby Todd på trummor, James Leach på bass och Mike Keneally på gitarr och allt annat. Helsköna Mike skötte både gitarr och keyboards samttidigt under konserten – som sagt – helskönt! Dessutom plockade Devin fram Thereminen under Dimensions och presenterade lekfullt dess funktion. Devin var verkligen på sitt vanliga glada samt skämtsamma humör och tog dessutom telefonerna från ett par lyckliga personer i publiken och filmade sig själv under framträdandet.

Att Devin tog ut svängarna något mer än under en festivalspelning var väntat och det var riktigt skönt att vi blev bjudna på en mer mångfacetterad setlista denna gång. Som han själv sa under konserten “Det är en sak att sitta hemma och vara kreativ och göra musik, men en helt annan sak att framföra låtarna live!” och visst var det en utmaning att få till det live – men som de flög live! Materialet från Lightworker flög mycket bättre live än på skiva, även om han har lyckats plocka ut de flesta av guldklimparna därifrån.

Att klassikerna och publikfriarna Kingdom och Deadhead fortfarande låg kvar i setet och inte fick på tafsen för ytterligare Lightworker-material får man säga var ett helt rätt val, då de – som vanligt – välte rummet. Annars var Spirits Collide, den boogie woogie inbjudande Bad Devil samt avslutande Love? som riktigt greppade tag i mig och gav den där känslan att man var helt innesluten av ögonblicket och musiken! Devin har verkligen DET som gör att man suktar efter mer även fast man just upplevt en helgrym konsert. Trots tidigare rapporter att den här turnévändan skulle bli den sista på ett bra tag avslutade han med att säga “Vi ses snart igen!“, man får bara hoppas att det blir så för Devin får man ju bara inte nog av!

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF:
 Stockholm: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se) , Göteborg: Joakim Öberg (joakim.oberg@rockbladet.se)
KONSERT: Devin Townsend
ARENA: Pustervik / Göteborg
DATUM: 2023-02-28
BÄSTA LÅTEN: Love? slår det mesta fortfarande!
BÄSTA MINNET: Devins humor, lekfullhet och thereminen!

Bilder från Circus, Stockholm 2023-02-27:

Bilder från Pustervik, Göteborg 2023-02-28:

Relaterade artiklar