Ljuvligt vemod med Depeche Mode

I och med “Memento Mori” släpper för första gången Depeche Mode musik utan Andrew Fletcher, som gick bort i maj förra året. Sorgen och vemodet genomsyrar därmed hela detta album, ett album som Fletcher själv hade varit stolt över.

Syntgudarna Depeche Mode är kanske inte kända för att göra glättig musik. Att påpeka att “Memento Mori” därmed är en tung platta och att vemodet är närvarande är väl därför egentligen lite som att kalla en spade för en spade. Just “Memento Mori” betyder ju till och med “Kom ihåg att du ska dö”, så att inte förvänta sig lite mörker vore dumdristigt.

Fletchers bortgång har säkerligen satt sin prägel på albumet och när man hör Dave Gahan sjunga om saknad och tomhet i den melankoliskt 80-talsdoftande “Ghosts Again” och den grooviga “Never Let Me Go” samt förmedla textrader som “Im ready for the final pages” i dramatiska “Soul With Me” så bränner det till ordentligt i hjärtat.

Det ska dock sägas att även om den musikaliska förpackningen är just mörk och sorglig så är det ändock möjligt att urskönja en hyllning till livet här. Om man läser mellan raderna på de, vid första anblicken, riktigt olycksaliga texterna, så anar man att det grundläggande budskapet här är att ta vara på det liv vi har. Du lever bara en gång, gör det bästa av det.

Texterna gifter sig väl med något mer upplyftande melodislingor och äktheten som Depeche Mode förmedlar här fullständigt krossar alla tvivel som eventuellt funnits kring bandets vara och icke vara. Det här vemodet är rent ut sagt ljuvligt att lyssna på och kan Depeche också förmedla detta lika starkt live som på skiva så kommer även den kommande spelningen på Friends Arena i maj att vara något alldeles extra.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Depeche Mode
ALBUM: Memento Mori
RELEASEDATUM: 2023-03-24
SKIVBOLAG: Columbia Records
BÄST: “Ghosts Again”.


Relaterade artiklar