VIDEOPREMIÄR: Angstskríg – Luk Dine Øjne

Rasmus Walter - pressefoto 2022

Förra fredagen 3 Mars, släppte den danska metal duon ANGSTSKRÍG deras tredje single ‘Luk Dine Øjne’ (Close Your Eyes’) tagen från deras andra album ‘Angstkrig’ som släpps den 31 Mars. ‘Luk Dine Øjne’ feat. gitarristen Nils Courbaron från Sirenia. Låten och videon handlar generellt om stress och ångest som är en del av albumets tema, mer specifikt välsignelse och förbannelse av AI teknologi och deras potentiella inflytande på människans sinne. Lyrics videon släpps den 10 Mars på Despotz Records YouTube kanal.   

ANGSTSKRÍG om temat och videon:
Ligesom robotter har overtaget meget manuelt arbejde, vil kunstig intelligens med tiden overtage en del tænkning. Dette er både en velsignelse og en forbandelse, idet det på den ene side bl.a. kan befri noget mental kapacitet til at tænke kreativt, mens det på den anden side kræver, at mennesker begynder at forstå sig selv som mentalt sårbare over for eksempelvis algoritmerne bag sociale medier, der kan kapre vores sind og føre os ud i flere mentale og intellektuelle kriser a la Brexit, Trump-valget og senest online anti-vaccine-kulten. Videoen søger at illustrere dette modsætningsforhold ved på et konceptuelt niveau at bruge AI-genererede animationer kreativt, mens at vores hele kroppe og sind bliver kapret af AI på et visuelt niveau.

Angstskríg om nya singeln:
Titlen, ‘Luk Dine Øjne’, kan nemt misforstås som et udtryk for resignation, men faktisk er sangen en personlig fortælling om bemægtigelse og genvinding af kontrol over ens egen eksistens gennem meditation for på den måde at kunne modstå de stressende, angstprovokerende og grundlæggende umenneskelige pres, som verden af i dag lægger på os.// Angstskríg

Den danska black metal-duo ANGSTSKRÍG vänder nu tillbaka med sitt andra album ‘Angstkrig’, som är en uppföljare på debutplattan ‘Skyggespil’ från 2021. Albumet ‘Angstkrig’ blev till under pandemin och och färdigställdes när världen öppnades upp igen. Detta satte sin prägel på albumets Detta satte sin prägel på albumets sju svart-metalliska, genre-fusioner och det kompromisslösa låtarna som konfronterar den moderna världens omänskliga tryck på människor. Detta satte sina spår i albumet.

Historien om ANGSTSKRÍG tar sin begynnelse i slutet av senaste årtusendet. Från en ung ålder togs de två svarta bröderna under en gemensam mentors vingar, under vars ledning de lärde sig spela, skriva och uppträda. Här grundades deras lust att skapa, konstnärlig nyfikenhet och idérikedom samt behovet av att utmana egna och andras konventioner. Och duons gemensamma musikaliska resa började.

Trots att livets omständigheter och val skilde de två bröderna åt och ledde dem på olika vägar, den ena följde en kunskapsväg och den andra en väg av underhållning. De tappade aldrig kontakten och hade alltid en musikalisk återförening i åtanke. Efter ett decennium där de gått sina vägar, tog deras liv nu ganska dramatiska vändningar och det var dags att återförenas som de två svarta bröderna i ANGSTSKRÍG.

De två bröderna bildade ANGSTSKRÍG 2019 och i ett anfall av inspiration skrev de materialet till debutalbumet ‘Skyggespil‘, som spelades in med producenten Frederik Brandt Jakobsen, precis när en pandemi-värld stängdes av. ‘Skyggespil‘ släpptes 2021 och duon förblev obskyr, allt medan albumets övertygande låtskrivande och distinkta nordiska ton spred budskapet sig om ANGSTSKRÍG.

ANGSTSKRÍGs vision har från början fram till nu varit att skapa musik som utmanar både dem själva och lyssnaren. “No comfort zone” är den underliggande principen för duon, för vilka det är avgörande att kräva att lyssnarna skall reflektera och utmana konventioner för att bidra till att skapa grogrund för en förbättrad värld. Som allt annat i detta universum är ANGSTSKRÍG för alltid under utveckling. Det gäller både personligt och musikaliskt – och för bandet finns inga tabun, bara de som måste brytas, och en av de viktigaste är den kring psykiska (o)hälsa som alla måste hantera. Det finns ingen bättre musik att uttrycka sitt obehag än via metal.

Angstkrig‘ spelades in, mixades och producerades av Frederik Brandt Jakobsen i Hikikomori Studio, konstverket skapades av NMAAR.


Credits: 
Music & Lyrics: Angstskríg
Producer: Frederik Brandt Jakobsen & Angstskríg
Mix & mastering: Frederik Brandt Jakobsen
Artwork: NMAAR
Photo: Daniel Buchwald

D I S C O V E R
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6iNPyVa4pnZANbl6umJNUb
Facebook: https://www.facebook.com/angstskrig/
Instagram: https://www.instagram.com/angstskrigofficial/
Bandcamp: https://angstskrig.bandcamp.com   
Twitter: https://twitter.com/angstskrig

Relaterade artiklar