INTERVJU: Nestor – Festivalsnack på SRF 2022

Nestor går från klarhet till klarhet och erövrar världen känns det som. De är superaktuella i och med deras pågående Sverige-turné där heta nykomlingarna från Göteborg Velveteen Queen agerar support, samt deras festival Nestorfest där Synth vs Hårdrock skall få “slåss” på Falköpings Folkets Park 11-12 Augusti 2023. Från arkivet hittades en intervju från Swedenrock 2022 med Nestor som äntligen får se dagens ljus! Ett uppsluppet snack med bandets sångare Tobias Gustavsson samt basist Marcus Åblad om festival, Nestorfest och musiken så klart. Smaklig spis!

En liten festivalspelning har ni kört på Sweden Stage på Swedenrock. Jag såg gensvaret direkt när ni kom in att ni blev rörda t o m. Hur kändes det?

Nämen vad fan det var ju fantastiskt! Ja vi blev rörda. Ett underbart mottagande. Ja vilken jävla grej…

Jamän vilken publik det var också, ni fick ju jättemycket folk där som också tryckte på alltihop.

Ja tror det var vår representant som sa att det är publikrekord på Sweden Stage. Det är liksom krångligt att förhålla sig till, det är ju så här fantastiskt att förhålla sig till det. Att så jävla många tycker om det och kan låtarna och kommer ut här. För oss är ju det…ett undantag i livet liksom. Man blir ju så glad. Liksom när jag blir nykter…hände det? Nej just det, det gjorde det faktiskt inte nej…

Det kommer finnas tusen videos på You Tube som ni får sitta och vara nostalgiska över sen då för att få tillbaks festivalstämningen sen när det är kallt ute.

Du vet att farfar spelade…

Hahaha

Nej men så jävla skön publik och vilket jävla tryck. Som Tobbe säger att när folk står och sjunger med i ens låtar, det är nåt med det där. Magi.

Är det någonting med festival, någonting speciellt som ni tänker på när ni tänker festival?

Jamän du sa en grej Mackan som var jäkligt bra som jag håller med om. Det är ju att träffa en massa folk som man kanske inte känner så väl, men man enas kring musik. Man ser Pearl Jam eller whatever it can be. Och just känslan då är exakt likadan, du känner det dem liksom förmedlar. Det tror jag är jävligt starkt med festivalgrejen att man så här…just nu känner vi samma. Sen är nån så här bankrånare och nån är chefsekonom…sen går man åt var sitt håll och är olika. Men jag tror att musiken är lite helande där. På festivalgrejen då skiter man i det, då kör man. Plus den här perfekta brien som är backstage, då kan man äta brie och kex.

Är det nya låtar på gång eller?

Men vi är så här, det viktiga är väl att veta så här…vet inte om du vet men det här bandet startade ju 1989 så vi har hållit på länge liksom. Vi har ju släppt ett par EP:s och sen har ju vi nånstans alltid varit bröder liksom. Så sen när vi gjorde den här reunion-prylen…eller rebrand-prylen, det handlar ju om att vi gjorde den där skivan som vi inte kunde göra då – nu. Sen att mottagandet har varit så fantastiskt det har ju också gjort, jag tror att vi alla är jävligt överrumplade lite grann av hur bra det har gått. Med det sagt, svaret på din fråga…det kommer att komma mer från oss.

Men vad härligt!

Ja sen om det är en film eller serie om Nestors universum det är jävligt svårt, härligt, underbart och man vet inte vart det leder än. Men det kommer att bli jävligt skönt!
Och det viktigaste är väl att ingen jävel ska veta vad vi kommer att göra haha, men det kommer att bli mer. Nästa år kommer vi leva på det. Haha.

Vi på rockbladet hyllade ju er skiva Kids in a Ghost Town till skyarna i vår skivpanel. Det var en väldigt glad överraskning som kom där när vi fick er platta där i inboxen, så det var mycket, mycket trevligt!

Vad kul! Tack!

Ja tack ska ni ha! Men Nestor-fest måste vi ju snacka lite om! Hur kom idén fram?

Nämen jag tror att…vad fan ska man säga, idén var väl det att i och med att vi gör en jävla massa festivalgig i sommar. Inga egna gig utan vi är väl liksom inte riktigt där. Men vi har släppt en platta, men sen var det det att medvetet så att vi höll oss ifrån vår hemstad Falköping. Vi snackade tidigt om det, så där ”Fan det finns något som heter att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad!”. Men vi var väl så här att ”Vi vill spela hemma”. Sen tror jag att då när vi startade bandet 1989, då fanns det någon typ av jantelag i det här – tro inte att du är nåt viktigt. Nu har liksom våra polers och de vi känner som bor kvar… Den där plattan Kids in a Ghost Town handlar ju om att växa upp i en småstad med stora ambitioner och hur tufft det var men samtidigt…ja men du vet. Och då var …en lång historia och jag vet inte ens om jag svarar på din fråga. Men det är så här – vi vill göra ett gig i vår hemstad. Och det handlar inte bara om Nestor, det handlar om den stan som egentligen är liksom ett litet rövhål får man väl ändå säga i nån typ av…hahaha. Men det är så här…låt oss bli stolta över något igen. För Falköping var en gång på 80-talet, vi hade en jävligt fin folkpark och nu så här tar vi tillbaks den. Nu ska vi fan kroka arm med alla Falköpingsbor. Det kommer att bli sån jävla folkfest. Vi kan leda vägen. Det är få saker som har berört min själ som människa och musiker som just de här åren i folkets park med stora band som kommer och man upplever saker med sina vänner, precis som vi pratade om festivalen nu. Där vi också ville, fan nu ska vi ge tillbaka, fan ta tillbaka den grejen. Vi ska öppna upp den här parken igen. Vi ska ge folk precis den här goa känslan som vi hade då. För vi vill känna den igen också. Så ska vi fortsätta dela minnen och skapa nya minnen med människor från back in the days och folk vi inte känner. Så det kommer att bli så jävla roligt! Ja jag ska fan köpa en biljett själv hahaha!

Men..ja…ska man gå och se sig själv då? Hahaha.

Ja precis hahaha.

Blir det mycket låtidéer på telefonen, spar du melodier där eller?

Ja absolut, vi har ju en… kalla den för trust can… där vi kastar in alla jävla idéer som…”Vad tror ni om det här då?”

Som en messengergrupp med bara ljudklipp som man kan sitta och lyssna på?

Det är ett jävligt intressant sätt att skriva låtar på. Kasta in. Det gör vi med idéer. Allt var ju på distans med pandemin och grejer. Förhoppningsvis så kanske nästa platta blir mer…eller den kanske blir dålig för övrigt… den kanske blir sämre om vi ses för mycket…haha.

Hahaha. Jag gillar det här att ni tar inget för givet när ni säger ”man vet inte vad som kommer att hända”. Väldigt ödmjuka måste jag säga.

Jag tror att det har med åldern att göra. Vi gjorde en intervju innan här och de frågade ”Den här succén som det ändå är, har den stigit er åt huvudet?” Nej det har den inte gjort. ”Finns det en risk liksom? Det var ju väldigt mycket folk här idag. Finns det risk?” Nej. Hahaha.

Hahaha.

Vi lever ett väldigt så här…Mackan är polis och jag flummar omkring lite grann. Det är vardag. Det här är ett undantag. Men med det sagt så är vi inte främmande för att vara rockstjärnor. Vi är fucking rockstars – idag! På måndag är det tillbaka och det ska skjutsas till fotbollsträningar och det ska…I don´t know…städas på toaletter. Sen är vi jävligt seriösa och det här gör vi fullt ut. 100%. Och det gör vi tillsammans med alla de underbara jävla människorna som kommer och tittar på oss och är med på det här tåget. Vi älskar det och vi är så jävla glada. Jag sitter mycket på socials och svarar. Och det jag blir mest berörd av är det här, man delar saker kring några låtar och skapar nya minnen ihop, alltså det är fan magi på riktigt.

Jag känner också det. Plattan känns ju väldigt dynamisk, den är liksom inte så likriktad. Allt verkar ju väldigt genomtänkt där och det är det som gör det till en så jävla bra platta också. Inte bara att ni har så bra musik, utan ni har det här flowet. Så hade ni mycket tänk på det över låtordning och dynamik inom låtarna osv?

Jaa, det är klart när låtarna började bli klara så bollade vi mycket så här vilken och hur och pratade lite om en dramaturgisk båge. Men jag tror att, Nestor bygger på nostalgi vilket är en sån jävla power tune. Det är ju så här, att träffa – som vi bevisligen har gjort – du vet att växa upp som en sån här hårdrockstörstande tonåring i en småstad med stora ambitioner om att bli rockstjärna liksom. Det finns nåt i det där som är så jävla skört, fint och som så många känner igen sig i.
Vad var frågan? Hahaha.

Hahaha. Vi snackade om dynamiken inom låtar och i skivan.

Det är klart att vi pratade om det, absolut. Men om jag ska vara krass om jag ska säga nånting om hindsight och titta bakåt, det är väl att Nestorplattan Kids in a Ghost Town – första släppet – det är ju en deluxe-version om ett tag [Deluxe versionen släpptes 30 Sep 2022]. Det är väl att det kanske blev lite för många ballader eller midtempo-låtar. Men det är också ganska nice, men sen skrev ju vi med hjärtat – det här är viktigt. Då blev We Are Not Ok som är en midtempolåt typ Hysteria/Def Leppard-ballad, då fick den en plats för att den var viktig. Men i ett liveset så kanske den inte funkar. Livesets-feeling eller inte så är det härliga att våga vara i den här 2045 när vi kör Stone cold eyes och våga gå ner med It ain´t me, We are not ok och Tomorrow och verkligen djupdyka och göra den på det mörka sköna sättet som jag blir väldigt influerad av både Toto, Kiss och Giant vad fan det nu var back in the days. Jag tycker om att man embrace the pain and the darkness. Jag gillar det att vi vågade göra det och står fast vid det, det ska kännas. Vi pratar Signed in blood som är en uptempolåt. Men fan – det finns ett sånt skönt djup i låtarna som… det är på riktigt…vi menar det här. Vi sjunger om vad vi menar.

Men apropå Ghost Town, den har ju en fräschör också, ni har fortfarande kvar det här 80-talssoundet, men har ju tagit det och hittat en helt ny dimension trots att det är samma – fast inte.

Men det har väl varit så där att även om 80-talet är vår referens, så är det ju så här att vi är ju inte…vi kan ju omöjligt förhålla oss till 80-talet som vi gjorde då. Vi förhåller oss till det skulle jag säga på ett ganska glorifierat sätt. Då kanske också soundet blir..jag har ju proddat allt, suttit med alla sound. Så för mig finns det inga sådär…det som lät skit på 80-talet, det tar vi bort.

Det var någon som sa ”Den här killens röst! Han ska ju inte bara sitta och prodda. Han ska ju för sjutton sjunga också!!!”

Det var säkert nån som sa. Jag har jobbat i den här branschen och jag gillar ju 80-talet. Sen är det en massa grejer som har blivit bättre. Bara att jobba i stereo. Det här tycker jag är viktigt att vi är influerade av saker från back in the days som vi bollar fram och tillbaka. Men vi fanns ju under 2021/2022, det är det vi vill trycka in att ni flödar det här och vi älskar nostalgin och allt med trippen tillbaka. Känn den med oss. Men vi gör en ny grej av det och det är det som jag tycker har blivit så fantastiskt bra som gör mig så glad att vi alla jobbar mot det. Det är inte något annat, vi trycker in det i nåt nytt. Man vill inte bli den där stereotypa hårdrockaren, bredbent och trött. Men nu åker vi det här tillsammans och det får ta oss dit det tar oss. Diggar vi det här bra så kör vi det här. Sen kommer vi att hitta influenserna och hoppas att folk åker med oss.

Men skulle ni säga då att ni har nån sån referensinspirationsplatta som ni går till?

Jag älskar ju inslagen av Giant. Jag kan inte sticka under stol med det. De gav mig sjukt mycket back in the days. Last of the runaways-plattan.

I hear you. Jag köpte också den när den kom.

Det är svårt att toppa den. Jag har svårt att ställa mig upp nu utan att det blir pinsamt – så bra är den!

Ja den är bra – fortfarande. Och gitarrspelet och sången är bra.

Ja det funkar, men det är väl det att ta det in i 2022 eller som jag och vi alla lyssnar på mycket ny musik, man får influenser. Kanske då, -89 så var det väldigt tydligt, även om man ibland skojar lite om syntare och hårdrockare så var det ändå. Så är det inte längre, allt är ju mixat. Men det är väl kanske det vi har fått med oss, Nestor är ju egentligen ett popband…med rockkläder från 1989. Vi ska skriva poplåtar, det här det är som det är. Bluestoppar är inte intressant, man måste skriva intressanta och fina låtar men man kan klä dem i andra kläder. 80-talshårdrock är ju jättefint.
Ja lite som du ser ut idag i din fina kavaj! Ja du ÄR fin.

Ja men ni är fina också!

Tack tack!.

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
INTERVJU: Tobias Gustavsson (Nestor, sång) och Marcus Åblad (Nestor, bas)
AKTUELL MED: På turné med Nestor. Nestorfest 11-12 Augusti 2023.

Relaterade artiklar