Meshuggah, The Halo Effect, Orbit Culture och Scar Symmetry på Partille Arena

Äntligen fick vi se och höra Meshuggah mangla till oss rejält live på västkusten. Dessutom var det mycket passande förband som verkligen värmde upp och levererade ordentligt! Kort och gott en helhärlig kväll på Partille Arena där förväntningarna och mer därtill infriades!

SCAR SYMMETRY

Först ut denna härliga kväll var Scar Symmetry som drabbades av några problem där ljudet dog ett par gånger under första låten samt att ljuset gick på i lokalen under andra låten. De lät dock dessa störmoment inte stå i vägen för en lysande leverans av sitt set. Allt satt verkligen musiktekniskt och sången samt spelglädjen från radarparet Roberth Karlsson samt Lars Palmqvist var verkligen på topp. Roberth har dessutom den där sköna djupa growling-klangen som påminner lite om Johan Hegg (Amon Amarth), helt underbar. Låten Scorched Quadrant från den kommande plattan som försenats ett antal gånger påminner i början lite om en twistad version av Pull Me Under (Dream Theater) men drar oss in mer i dödsmetalen under låtens gång och det kommer verkligen bli spännande att höra deras nya album som kommer i början av juni i år. En grym start på kvällen!

ORBIT CULTURE

Efter att Orbit Culture turnérat med In Flames har hela världen fått upp ögonen över detta sköna band. Bara sedan de spelade förband för In Flames på Scandinavium i mitten av december verkar de ha smält all erfarenhet och sugit i sig allt till hundra procent. Orbit Culture hade ett jädra sväng och man såg leendena hos bandet när publiken bjöd på starkt gensvar. Även här bjöds på spelglädje i kubik. Att de dessutom snabbt stoppade konserten då en konsertbesökare säckade ihop framför scenen medan han fick snabb hjälp av sjukpersonal var verkligen hedervärt och fint. Alienated, ytterligare en låt från kommande plattan som luftades live denna turnévända lovar också gott inför albumsläppet! En grym fortsättning på kvällen!

THE HALO EFFECT

The Halo Effect på hemmaplan kan väl aldrig gå fel? Och just så var det också. Inget verkade kunna gå fel alls under deras spelningen. Trots att de legat etta på försäljningslistor och fått emotta pris för sin första platta verkar de inte ta något för givet utan de verkar operera på spelglädje, ödmjukhet, publikkontakt, grönt ljus, samt i viss mån sin egenbrandade öl från Odd Island Brewing. Idel leenden från bandet! Som stand-in till Jesper Strömblad fortsatte även Patrik Jensen (The Haunted, Witchery) att stå till tjänst vilket han gjorde med bravur.

Som de två öppningsbanden luftade även The Halo Effect nya låtar. Från kommande albumet som de är just nu i studion och spelar in fick vi höra både Become Surrender – som har en skön electronica slinga innan feta refrängen där Stanne tar ner det till clean vocals – och The Defiant One – som byggs upp steg för steg in i en urladdningsrefräng med en skön tonartshöjning i slutet av låten. Båda bådar verkligen gott inför nya skivan. De lät ännu fetare live än någonsin tidigare på Partille Arena också! Första singeln ever – Shadowminds sitter dock fortfarande bäst live! Bandet börjar få bra rutin live för Halo-materialet nu och det märks att allt sitter bättre och bättre live för varje gång. Partillepubliken höjde verkligen stämningen återigen. Vilken kväll!

MESHUGGAH

Meshuggah intog effektfullt scenen ståendes framför de två meter höga skärmarna där man såg bara deras siluetter och allt annat badade i rött när de drog i gång med öppningsspåret Broken Cog från sin senaste platta. I setlistan utmärkte sig speciellt en trollbindande Rational Gaze, en blytung Pravus där circle-piten bakom mig fick välbehövliga pauser i de lugnare delarna, en superskön Born in Dissonance samt Straws Pulled at Random med sitt sköna groove!  Att dessutom äntligen få höra och se dessa herrar mangla ut sin musik live kantat av vad som kändes en minutiöst planerad ljusshow gav gåshud. Partillepubliken låg helt i Meshuggahs händer och var verkligen med under hela spelningen. Att just ljusshowen ackompanjerar musiken så bra gjorde verkligen att alla element i musiken förhöjdes precis så som man ville att det skulle vara. Stor guldstjärna till ljusdesignen och ljustekniker! Att just man fick helhetsupplevelsen gjorde att man kände sig i ett lyckotöcken mest hela tiden och plötsligt gick de av för en liten paus innan extranumret. Vad hände?! Tiden går fort när man har roligt men det här kändes löjligt att de lyckades dra oss in i deras värld så pass förtrollande. Men det är klart, Meshuggas hypnotiserande takter är inte att förakta, de är ju för härliga! Att de inte körde Bleed denna vända gjorde inte alls mycket då de kunde i princip spelat vad som helst från sin katalog och vi hade älskat det, men Future Breed Machine är minst en lika stor klassiker som gav avslutade kvällen i ett crescendo! Underbart! Ska jag klaga på något så hade de gärna kunnat köra lite längre och klämt in någon klassiker från Destroy Erase Improve eller Chaossphere eller ännu längre tillbaka mest för att få återuppleva lite av känslan jag fick back in the day när jag upptäckte dem, men jag är inte på något sätt missnöjd för det här var en konsert så nära full pott man kan komma!!!

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF:
 Tony Asplund – mobilkamera (tony.asplund@rockbladet.se)
KONSERT: Meshuggah, The Halo Effect, Orbit Culture och Scar Symmetry
ARENA: Partille Arena
DATUM: 2023-04-22
BÄSTA LÅTARNA: Scar Symmetry – Scorched Quadrant, Orbit Culture – Alienated, The Halo Effect – Shadowminds, Meshuggah – Pravus
BÄSTA MINNET: Meshuggah live – ja gärna igen och igen!

Relaterade artiklar