Hammerfall & Battle Beast på Cirkus i Stockholm 27 april

Rockbladet var på plats när Hammerfall tog sitt “Swedish Brotherhood 2023” till ett fullpackat Cirkus i Stockholm i torsdags, i sällskap av Dampf och Battle Beast.

Annons 

 

Battle Beast:

Av alla band i vår samtid så är finska Battle Beast absolut ett av dem som lyckats kombinera det melodiösa 80-talet med ett storslaget power-metalsound och få det att kännas både fräscht och modernt. Givetvis har bandet haft både toppar och dalar, men i grund och botten vet du vad du får med Battle Beast, vilket känns tryggt. I liveformatet kommer dessutom de pampiga refrängerna och episka melodierna fram extra bra, tydligt uppbackade av publikens allsång och jubel. Noora Louhimo tar i så hon spricker, vilket inte säger lite. Den där rösten är inget annat än imponerande och de högre tonerna i låtar som “Straight to the Heart” och “Where Angels Fear To Fly” hade kunnat spräcka glas. Som allra bäst låter det dock när hela bandet kommer till sin rätt i energiknippen som “Master of Illussion” och klassiker som “King For A Day“. Riffen, melodierna, stämningen, pulsen…allting klaffar.

Hammerfall:

Om Battle Beast står för trygghet så vet jag egentligen vad vi ska använda för vokabulär för att beskriva Hammerfall. Trygghet dubbelt upp? Det här är nämligen PRECIS vad du förväntar dig. Medans flera av rockens många subgenrer trampar upp ny mark och experimenterar på olika sätt, så står Hammerfall still i sin klassiskt skolade heavy metal och är förutsägbara. Men de älskas av ung som gammal och gör sin grej förbaskat bra. Precis som förväntat så får du lite nya låtar (de inleder starkt med “Brotherhood” från fjolårets album) men du får framförallt gamla godbitar. “Renegade“? Jajamen. “Last Man Standing“? Självklart. “Let the hammer fall“? Absolut. “Any Means Neccesary?” Naturligtvis! Konsten är att göra det förutsägbara med stil. Framför en låt för tusende gången, men gör det med sådan inlevelse att det känns som om låten nyss sett dagens ljus. Få framträdandet att kännas hungrigt, piggt och framförallt….tidlöst. Vilka är mästare på just detta? Just det. Hammerfall. Varje ton, varje riff, varje steg på scenen känns bara så givet och så självklart…det är såhär det SKA låta. När bandet som alltid avslutar med en stående publik som sjunger med i den alltid så givna “Hearts On Fire” så kan man inte göra annat än att le. Det är en förutsägbar kväll. Men varför ändra på ett vinnande koncept?

Fotnot: Under kvällen uppträdde även Dampf, Martin “E-Type” Erikssons hårdrocksprojekt. Ett projekt som fortfarande är något av en knopp som väntar på att blomma ut, men som ändock bjuder på en hel del handklapp, positiv energi och visualitet. Lovande inför framtiden.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kenneth Alex
EVENEMANG: Hammerfall, Battle Beast, Dampf
ARENA: Cirkus, Stockholm
DATUM: 27-04-2023


Relaterade artiklar