FESTIVAL: DOWNTOWN RIOT 2023 – Första upplagan blev så magisk som vi hoppades

Lördag och festivalpremiär i Stockholms vårsol kan ju få vilken musikälskare som helst att njuta. Den nya festivalen DOWNTOWN RIOT kunde i helgen, efter diverse pandemiförhinder, äntligen lämna hamnen för att göra sin efterlängtade jungfruresa. Eftersmaken blev fylld av mersmak och förhoppning om att Stockholm nu har fått en bra och återkommande hårdrocksfestival.

Jag spenderade lördagen på festival. Stockholmsvåren hade inte bara varit ovanligt blyg utan framför allt varit förbannat snål med att dela ut plusgrader till oss. Arrangören till den nystartade festivalen Downtown Riot tog dock saken i egna händer och vred upp hårdrocksjälens värme till 11. Slaktkyrkan och Hus 7 i Slakthusområdet i södra Stockholm hade slagits ihop för att tillsammans bilda ett festivalområde, där det inte bara fanns två scener utan även food-truck, merchförsäljning (där försäljarna ändå fick känna på den kalla våren med kalla nästippar och fingertoppar), konstutställning och en fotoutställning. Festivalbesökarna kunde enkelt och snabbt ta sig mellan de två scenerna.

Annons 

 

Banden verkade trivas både på och utanför scenen under kvällen och publiken gjorde sitt för att bidra till en bra stämning. Jag missade tyvärr både Abomination och Sarcator som jag väldigt gärna hade sett och jag känner mig mycket mer bekväm i att skylla på samhället än min egen kassa planeringsförmånga för de missarna. Några iaktagelser som jag ändå gjorde under kvällen var att The Gems gjorde debut i Stockholm och att framtiden kommer förhoppningsvis att bli ljus för dem, Sister började med sämre ljud där vi stod men det löste sig och att Velvet Insane med deras glittriga scenkläder blev en cool kontrast till den oglittriga industrilokalen. Det var dessutom en fröjd att se Nicke Andersson spela trummor i Lucifer, The Hawkins hade ett bra följe och fick till ett bra drag under sin spelning och att Clawfinger hade bra ljud och när Corroded spelade var det full fest framför scenen.

Kvällens stora behållningar enligt mig blev dock utan tvekan Bombus och Eradikated som båda klöste ner all konkurrens. Bombus gick på scenen väldigt tidigt men agerade som vilken headliner som helst med stark närvaro och bra ös i låtlistan. Eradikated kör thrash så som jag vill höra den, hårt, snabbt och rakt fram. Att avsluta med en klockren version av Slayers Angel of Death satte sista spiken i kistan och slaget om publiken var vunnet. Jag ser fram mot fortsatta upplevelser med båda banden redan i sommar.

Några av banden, Scarlet och H.E.A.T, hann jag tyvärr inte med att kolla in men enligt rykten skapades teatralisk magi när Scarlet avslutade spelschemat inne på Hus7 och H.E.A.T avlutade festivalen inne på Slaktkyrkan med full energi. Kenny öste på med en sådan härlig energi som man förmodligen bara kan få på hemmaplan.

Sammanfattningsvis blev den första upplagan av Downtown Riot en väldigt lyckad tillställning. Den generella känslan inom mig under hemresan var att alla inblandade på plats hade varit på bra humör och att en trevlig stämning med närhet mellan artist och publik hade skapats när artisterna flitigt minglade både innan och efter de själva ställde sig på scenen. Jag gillar även tidpunkten på året, där Downtown Riot lite tar på sig att axla rollen som förfestival till den stora festivalyran som sommaren brukar bjuda på. Om det var meningen eller ej vill jag ha osagt men oavsett vilket så är den bestående känslan av att Stockholm, som sagt, kan ha fått en festival som är här för att stanna väldigt trevlig att känna. Jag ser med spänning fram mot kommande upplagor. Skål!

DOWNTOWN RIOT SPECIAL via podcasten ROCKFLÖDET.

Chefen för Rockbladet och tillika festivalen Downtown Riot driver även en podcast som heter Rockflödet. Kollegan Rasmus och specialens standin hängde på Downtown hela dagen och träffade en helt gäng av banden. I detta special avsnitt får du höra chefens ord om festivalen mixat med intervjuerna med banden. Podden finns där poddar finns, nedan kan du lyssna på avsnittet via Spotify. Vill du kolla in mer info om podden, besök Rockflodet.rocks.

BILDGALLERI – STORA SCENEN (SLAKTKYRKAN)

BILDGALLERI – LILLA SCENEN (HUS7)

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se) & Ebba Rangemo (ebbarangemo@gmail.com)
FESTIVAL: Downtown Riot 2023
STAD: Stockholm
ARENA: Slaktkyrkan och Hus 7
DATUM: 2023-05-06
MER INFO OM FESTIVALEN: Downtown Riot
MER OM PODDEN ROCKFLÖDET: Rockflodet.rocks

Relaterade artiklar