King Buffalo – heavy psych-kungar på Sverigebesök

Rochester-baserade King Buffalo är ett sant DIY-band som ger ut sina skivor i egen regi (men i Europa via distributören Stickman Records) där frontmannen Sean McVay verkar sköta det mesta av logistiken kring gruppen utöver att skriva låtar, sjunga och spela gitarr. Ett hyllat gäng som ofta kommer högt upp på The Obelisk’s årsbästalistor. Den amerikanska powertrion har släppt inte mindre än en EP och tre album sedan senaste Sverigebesöket 2019; utsökta pandemitriologin The Burden Of Restlessness, Acheron och Regenerator kom ut inom imponerande 15 månader.

Annons 

 

Fokuset i setlisten ligger också på dessa nyare album när McVay, basisten Dan Reynolds och trummisen Scott Donaldson spelar på slutsålda Bar Brooklyn. Det är psykedeliskt och skönt meditativt utan att bli för flummigt. Tunga, fräsande riff bryter lugnet i de långa låtarna som kryddas med några stämningsfulla synthloopar. Låtmaterialet tar tid på sig och innehåller mycket att utforska. Stundtals lyckas man med konststycket att förmedla samma suggestiva känsla som kompisarna i All Them Witches utan att för den delen låta likadant. Inledningen är fantastisk och jag rycks med av intensiteten och känslan i utförandet där Silverfish och Grifter, från vassaste albumet i katalogen – The Burden Of Restlessness, är helt makalösa. Bandmedlemmarna är i total symbios efter att ha giggat stenhårt senaste året.

Någonstans halvvägs kommer tyvärr en dipp där det blir alltför långrandigt och jag tappar fokus. Det händer för lite på scenen och möjligheterna att bjuda på något visuellt är i princip lika med noll på hopplösa Bar Brooklyn där den minimala scenbelysningen knappt märks av. Jag står och tänker på hur mycket bättre det här hade blivit i systerlokalen Debaser, även  om det bara blivit halvfullt. Tankarna fortsätter vandra och jag kan inte heller låta bli att fantisera om hur en påkostad ljusshow fullsmockad med laser och och rök hade kompletterat de drömska och lyft den här kvällen till oanade höjder. Tillbaka i verkligheten igen konstaterar jag att konserten får lite mer fart under slutspurten men att jag hittills föredrar King Buffalo på skiva. Där är de fortsatt ett av de allra mest intressanta banden inom undergroundscenen för heavy psych.  

 

Bildgalleri – King Buffalo

 

Bildgalleri – Temple FangSKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
EVENEMANG: King Buffalo
ARENA: Bar Brooklyn, Stockholm
DATUM: 23/5-2023
BÄST: Silverfish och Grifter

Relaterade artiklar