Nolavær i samarbete med Anders Fridén släpper debutsingel

Den experimentella, melankoliskt mörka soloartisten Nolavær växte fram under det gånga året där han lyfter fram det instrumentala till en ny dimension och låter musiken få tala för sig själv. När det kommer just till debutsingeln ’Norrlana’ berättar Nolavær om hur låten kom till naturligt. Att skapa sina verk mer mot det instrumentala riktningen, än fyllda med sång, är något som Nolavær alltid fångats av och känner att han hittat tillbaka till.

Annons 

 

Tillsammans med Anders Fridén (In Flames) som går under namnet If Anything, Suspicious i sina soloprojekt, är detta hans första fullständiga samarbete. I detta formades en helt ny atmosfär där instrumenten får fylla rummet med sin fulla potential. Konsten att kunna vara berättande i musiken med det sköra som det instrumentala trots allt är, satte Nolavær sin egna unika prägel. Albumet kommer att släppas i höst via Despotz Records. ”Jag har länge varit intresserad av att göra mer av en nattlig skiva som man kan försvinna in i. Jag ville komma bort ifrån det vanliga skrivar-sättet som jag har varit i ett tag och testa något annat som inte bygger på sång. Jag har länge gillat det instrumentala och med denna skiva så hittade jag tillbaka till gitarren på ett annat sätt. Man kan berätta utan text även om jag sjunger väldigt lite på två av låtarna på skivan. Jag och Anders Fridén har pratat mycket om just musik utan ord och han tillför väldigt mycket bra saker på denna skiva. Nattmarker är gitarrdriven på sitt sätt men med så mycket mer ljud. Ljud att sitta och tomglo till.

"Du lät det födas där i djupet
Dit ljuset aldrig når
Så långt borta men nära slutet
På en plats där pulsen inte slår.

Jag såg dig fly ifrån vattnet
In i ditt skyddande sinne 
Djupt in i den mörka natten 
Till en urskog som du gömt i ditt minne.

Din tomhänta längtan bär jag."

Låten 'Norrlana' skrev sig själv. Den bara kom när jag satt med gitarren och jag lät den sväva iväg. Det är en av de två låtar där jag har lite sång med. Det handlar om skogarna i norr, om kompassen i livet och om att använda sin fantasi. Anders lyfte låten med sina ljud och jag är väldigt nöjd med den.” // NolaværRelaterade artiklar