Skivpanelen listar nu albumen från APRIL 2023

Trots att giganten Metallica släppte sitt nya album i April och nyligen startade sin världsturné har flertalet andra släpp varit intressanta. Eller vad sägs om heavy/thrash metal från Overkill och Holy Moses, stoner metal från svenska Dark Ocean Circle, melodisk heavy metal från Magnus Karlsson’s Free Fall och sist Metallicas nemesis från Grammisgalan 1989 som snuvade dem på en Grammis i kategorin Best Hard Rock / Heavy Metal – Jethro tull. Bra släpp från alla förutom Jethro Tull tycker panelen!

Annons 

 

Title1Data1

OVERKILL

Album: Scorched
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2023-04-14
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Det känns som att Overkill har hittat en ny växel i och med Scorched. Bobby Blitz, som faller i samma fack som Accept och Metal Church när det gäller sångares ton, sjunger bättre än någonsin och överglänser sina likar ordentligt. De trycker ut högoktanig heavy metal med vissa thrash-inslag, men det är i Won't Be Coming Back som startar upp med ett 80-tals-dofande riff där de förtrollar lyssnaren ordentligt. Även titelspåret Scorched samt Wicked Place, Fever, Bag o' Bones och Twist of the Wick gör att det kittlar till extra i hörselgångarna.Jodå, för fan. Dessa veteraner kan fortfarande knåpa ihop melodier och riff i effektiv och aggressiv samklang. Absolut inget nyskapande men de behärskar sin genre och bjuder lyssnaren på en angenäm stund och det blir inga problem för vare sig nostalgiker eller nyvunna fans att headbanga till detta.
Title1Data1

DARK OCEAN CIRCLE

Album: Dark Ocean Circle
Skivbolag: Ozium Records
Releasedatum: 2023-04-28
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,5 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Det är omöjligt att inte tänka på tidiga Black Sabbath när Dark Ocean Circle dundrar ut sin härliga Stoner Doom! Med det sagt så har de ändå en egen mix av influenser samt ton. Det finns verkligen något skönt och levande i mixen. Trummorna känns oerhörd genuina och rum-soundet gör att man känner det som att man är där när man lyssnar på albumet! Enlightened, Battlesnake, Oceans of Blood och Burning får det att rycka lite extra i headbanging-muskeln! Jag misstänker att utvecklingen hos det här bandet kommer ta stora steg inför nästa album och jag längtar redan till att det landar på skivdiskarna!Debuten från detta stonerband får mig inte nödvändigtvis att höja på ögonbrynen eller att skrika efter mer. Men det finns sämre debutalbum, både generellt och inom den aktuella genren. Dark Ocean Cirkle skapar med sitt tunga vemod en egen liten bubbla där du som lyssnare ändock sveps med och tilltalas av en suggestiv ljudbild. Spelar de sina kort rätt kan nästkommande släpp bli ännu mer intressanta.
Title1Data1

MAGNUS KARLSSON'S FREE FALL

Album: Hunt the Flame
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2023-04-14
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Magnus Karlsson skämmer verkligen bort oss med fet mix, blixtrande gitarrsolon, stora refränger och episka ljudslandskap. Det är power och melodisk metal för 2020-talet med rötterna i slutet av 80-talet och början av 90-talet som förför från början till slut kantat av gästsångare från genrens toppskikt. Ska man klaga på något så känns det nästan aningens väl polerat och fast låtmaterialet är riktigt bra har lite samma låtmall applicerats på så gott som alla låtar vilket gör att det trots all virtuositet och power känns lite likriktat ibland. Ändå så finns det gott om nyanser och vändingar som ger bra med puls.Efter en fullträff med metaloperan Heart Healer är Magnus Karlsson nu tillbaka med sitt Free Fall projekt och bjuder på solid, klassisk rock igen. Kompositionerna är genomtänkta och det finns något för varje målgrupp. Stora melodier, övertygande riff, bombastiska refränger, episka bryggor och gästsångarna bidrar alla med dynamik och personlig touch. Extra bra låter spåren med Jakob Samuel & Girish Pradhan.
Title1Data1

HOLY MOSES

Album: Invisible Queen
Skivbolag: Fireflash Records
Releasedatum: 2023-04-14
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Vissa band som ger ut sitt sista album brukar ibland sakna den glöd, energi och vilja som fanns när de startade en gång i tiden. Så är inte fallet när Holy Moses dunkar ut sitt - enligt dem själva just nu iaf - sista album. Det finns en hel del spännande passager och det händer saker mest hela tiden. Allt levereras stenhårt med ett skönt thrash-sväng där allt är förgyllt med Sabina Classens grymma stämma från början till slut. Trots grymma riff och låtar fastnar de dock lite i samma BPM och leverans i deras snabba verser, men är inget som stör nämnvärt när de med sin tolfte platta går ut med flaggan i topp!Om det stämmer att "Invisible Queen" är Holy Moses avsked så går de verkligen ut med en bang. Att lyssna igenom detta är som att sitta sockerstinn i passagerarsätet hos vinnaren av Formel 1. Här finns inte en lugn stund och den hastighet och brutalitet som bandet slår till med gör dig bokstavligen utmattad, på ett helt underbart sätt. Bakom det explosiva soundet kan man kanske ana en viss sked av fantasilösa låttexter, men härlig åktur var det oavsett.
Title1Data1

JETHRO TULL

Album: RökFlöte
Skivbolag: InsideOutMusic
Releasedatum: 2023-04-21
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 2,0 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Metallica var nominerade i Hard Rock/Heavy Metal-kategorin till en Grammis 1989 och förlorade otroligt nog till Jethro Tull! Efter att ha lyssnat genom båda bandens nya alster som släpptes i April i år kan jag rapportera att om de mot all förmodan skulle vara nominerade i samma kategori så kommer i allafall inte Jethro Tull gå ut som vinnare. Visst är flöjtgrejen en av Jethro Tulls grej, men det känns som de återupprepar lite traditionella trudelutter mitt i sina egna låtar. Den lilla sköna rockådra de hade på tidigare album är nedtonad rejält och känns mest som oinspirerad demogitarr. Trots det är flöjteriet lite mysigt - hissmusiksmysigt - när man lägger till fornnordiska mytologi-temat, men inget jag förstår just nu eller något som kommer få tillåtas gå mer i öronen. Rökflotet gav bottennapp.I grunden är det oftast positivt att vara unik. Men så finns det fall där du inte förstår dig på det "konstnärliga". "Rökflöte" är ett sådant exempel. Det bjuds inte på mycket till rock här, men däremot får vi 12 olika versioner av en helvetesflöjt som ger dig huvudvärk som inte ens Ipren kan avvärja.

Relaterade artiklar