Abramis Brama spolar bort smaken av söndag

Om det var en utmaning för Sator igår som gick ut först ut på näst största scenen den tredje festivaldagen så är det sju resor tuffare för Abramis Brama. Redan kl 11.30 drar Stockholmsbandet igång dag 4. Jag hade förväntat mig en väldigt gles skara människor framför Blåkläder Stage men det fylls på rätt bra med folk och de flesta på plats har hög energi giget igenom. Vissa SRF-besökare är onekligen av det hårdare virket.

Den instrumentala folkrockaren Parentvals är en perfekt öppnare där bandet smyger sig upp på scen en efter en och succesivt bygger upp låten till ett fiolsvängigt crescendo. När senare sångaren Ulf Torkelsson stormar fram i Mamma Talar så är smaken av söndag som bortblåst. Torkelssons scenkläder är som vanligt i en klass för sig; barfota, vita jeans och vit kavaj med bar mage. Stenhårt.

Låtar som Hav Av Lögner, Kylan Kommer Inifrån och Smakar Söndag är centnertunga riff-fester med finurliga texter och ett galet groove. Firma Rydström/Liefendahl/Andersson får det att svänga något gränslöst och tillsammans med Torkelsson nyttjar de sina 45 minuter optimalt.

Listan över svenska underskattade rockband är lång men Abramis Brama ligger definitivt i det över skiktet. Blott 8249 Monthly Listeners på Spotify känns som ett dåligt skämt men de flesta Abramis-fansen lyssnar förmodligen bara på vinyl.

“Ingenting är som ett tungt riff” som Torkelsson uttrycker det från scenen. Touché.

TEXT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Abramis Brama
ARENA: Blåkläder Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023