Arvikasönerna Tribulation som balsam för själen

Precis som många andra band inom samma genre så är inte utomhusspelningar i solljus helt rätt inramning för Tribulation. När musiken dock låter såhär bra så kan man leva med det.

Det är inte första gången som black-metal ish liknande band står på Blåkläder Stage ens under 2023:års festival. Tidigare i veckan såg undertecknad hur de (något kontroversiella) Marduk intog samma scen, dock efter mörkrets inbrott. En spelning som i och med det fick önskvärda förutsättningar för att skapa en atmosfär av ond bråd död och ockultism. Musikalisk smärta då den är som bäst. Killarna i Tribulation får i och med sin speltid inte samma förutsättningar, utan får istället acceptera att solen fortfarande skiner över fältet i Norje samt att en stor del av folket på området börjat samlas en bit bort, för att få bra platser inför Pantera. Trots allt detta, så utstrålar Tribulation ett naturligt lugn och scennärvaron kan inte beskrivas som något annat än glasklar.

Ljudet må vara alldeles för lågt under inledande låtarna “Melancholia” och “Hamartia” men vid det tillfället är man som åskådare fortfarande trollbunden av bandets visuella uttryck och låter sig ändock svepas med i det som går att urskilja av Adam Zaars och Joseph Tolls ljuvliga gitarrspel. Ljudet förbättras även med tiden så att Johannes Anderssons stämma kommer fram mer tydligt och när bandet bjuder oss på en kavalkad av pärlor, som “In Remembrance“, “Funeral Pyre” och “Leviathans” med en närvaro och inlevelse som får tillställningen att se så lekande lätt ut, så kan man som partisk värmlänning inte känna något annat än stolthet.

Tänk att melodiös och “mjuk” black-metal skulle vara nästa stora överraskning på rockhimlen? Underbart.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Tribulation
ARENA: Blåkläder Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023