Behemoth värmde oss i natten

Behemoth hade uppgiften att avsluta tredje festivaldagen på Rock Stage efter Iron Maiden när de flesta av deras fans var på väg att lämna eller hade lämnat festivalområdet. Det var en tuff uppgift, men Behemoth kämpade på och en tapper skara hjälpte dem mitt i natten.

När Iron Maiden slutat sin spelning avfolkades området rätt snabbt. Det märktes verkligen att det var många som endast var där för just dem. Behemoths spelning som började rätt snart efter Maiden drog förvånansvärt lite publik och de hade förtjänat att ha en långt större folksamling framför Rock Stage när de körde igång.

Bakom den vita frontdroppen skymtade bandet och då främst Nergal som gestikulerade i takt samt mimade till introlåten Post-God Nirvana innan de drog igång showen med Ora Pro Nubis Lucifer från deras mästerverksalbum The Satanist. Backdroppen med Jesus i en ögonbindel med texten “in nomine igni” (i eldens namn) och en S&M-kula i munnen retar säkert någon, men passar helt i linje med Behemoth.

Det tog inte lång tid innan eldeffekterna dök upp under showen vilket var lite efterlängtat då kylan hade börjat krypa på så sakteliga under skymningen. Med mörkret som lade sig under spelningen funkade deras ljusshow riktigt bra i kombination med elden, men trots det verkade det som att Behemoth inte var helt på topp. Men så drog de igång trippeln i och med Deathless Sun, Blow Your Trumpets Gabriel och äntligen live från senaste plattan Opvs Contra Natvrvm – den förföriska Once Upon a Pale Horse och allt kändes rätt igen. När Behemoths senaste platta kom gick den varm och först tyckte jag just den låten inte alls passade in, men sen växte den och svänget den har är helt enkelt beroendeframkallande. Något som dessutom kändes ännu större live. Love it! Att de dessutom behållit senaste albumets avslutare i setet – Versvs Christvs som bara växer till ett stort monster från inledande stämningsfulla toner till avslutande crescendot – var ju bara helt underbart. Vidare satt såklart klassikern Bartzabel som en smäck och även avslutande O Father O Satan O Sun!

Trots några dippar under konserten gjorde Behemoth det de är bäst på – att leverera stämningsfull black metal i Sweden Rock-natten med en ackompanjerande fet scenshow. Fast det var lite väl glest framför scenen med Behemoth-mått mätt så kämpade de sig i mål och levererade. En arbetsseger!

TEXT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Behemoth
ARENA: Rock Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-09

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023