Billy Gibbons and the BFGs – marginellt roligare än ZZ Top?

Som stort fan av ZZ Top har det gjort extra ont att aldrig ha fått uppleva bandet riktigt vassa live någon gång. På sin höjd har det varit småtrevlig nostalgi, ofta ojämnt och ibland direkt slarvigt och oinspirerat även om låtmaterialet varit klanderfritt. Sviten på inte mindre än nio grymt starka album mellan 1971 och 1985 är svårslagen, det ska framhållas! Skulle då Billy Gibbons and the BFGs göra det bättre på livescenen?

Jag kommer direkt från den galna energin Ström och publiken skapade tillsammans i partytältet aka Pistonhead Stage till något helt annat vid Rock Stage. Vi bjuds en blandning av Gibbons bluesgungiga solomaterial, ZZ Top-pärlor och några covers.

Billy är som alltid ultralaidback i både gitarrlir, agerande och sångstil. Istället för en basist har han med sig den vänsterhänte gitarristen Austin Hanks, en singer/songwriter som tidigare öppnat för ZZ Top. Bakom trummorna sitter Aerosmith’s turnétrummis John Douglas (som är stand-in för Matt Sorum på den här Europa-vändan). Trion gör vad de ska men inte mer och Gibbons solomaterial blir, såklart, det fräscha i setlisten bland de gamla klassikerna signerade That Little Ol’ Band From Texas. Brown Sugar, Tube Snake Boogie och en skönt släpig Thunderbird är härliga men jag hade hoppats på mer ovanliga låtar nu när Gibbons inte rider under ZZ Top-flaggan.

Att El Loco-overallerna är tillbaka värmer ett gammalt ZZ Top-hjärta. I övrigt är hantverket kompentent, framförandet något piggare än ZZ Tops men det vill aldrig riktigt tända till ordentligt. Kan till slut konstatera att det åtminstone blev lite annorlunda än en ZZ Top-spelning.

TEXT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Billy Gibbons and the BFGs
ARENA: Rock Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023