Copenhells mest udda akt – Jakob Stegelmann & Aarhus Symphony Orchestra. King Kong möter Edvard Grieg. 

Symfoniorkestern som återkommer vart annat/tredje år, är äntligen tillbaka i strålande stekande solsken. 

Themesongs från spel- och filmens värld blandades med ett par klassiska tidlösa superhits. Bland annat kördes instrumentala låtar där publiken givetvis nynnade med och dansade loss till som t.ex. Simpsons, Super Mario, Godzilla, King Kong, Batman m.fl. 

Norska kompositören Edvard Griegs monsterhit från 1874 – “I Bergakungens Sal” satte grunden till dagens Doom Metal. Publiken gick ner på huk och gick i en stor circlepit – hukandes och hoande. Mitt i den långsammaste circlepiten någonsin kom en äldre kvinna med begränsad rörelseförmåga och stapplade fram på två kryckor. Hon var överlycklig. Det var så vackert att se. Hon hant med två hela varv innan hon precis hann stappla åt sidan då låten tog fart och moshpiten började. Bredvid stod hon istället med en krycka rakt upp i luften och skrek rakt ut. Där och då fick den äldre kvinnan den typ av livsglädje som många jagar efter i hela sitt liv. Detta måste vara festivalens härligaste ögonblick för undertecknad, att beskåda denna enorma glädjerus hos en annan person som inte låter något hindra en.

Till Super mario bildades det en stor tom cirkel som växte och växte för att till finalen i melodin utvecklas till ett aggressiv bihuva där alla sprang med full kraft in i varandra så folk flög omkull. Våldsam aktivitet till mysmusik. Ja världen är då allt lustig.  Crowdsurfare och circlepits samtidigt till Star Wars themesong var en galen upplevelse. 

Personerna på scenen som inte medverkat på de tidigare copenhellkonserterna har troligen inte varit med om något liknade då de är vana att uppträda inför finklädda sittandes överklass. När musikerna själva försöker smygfilma publiken då de inte är aktiva i en melodi säger allt. Publiken nynnar med till de instrumentala låtarna och sjunger till de låtar som vanligtvis har text som t.ex introt till Spiderman. Det momentet är något många tar med sig hem som ett livslångt minne från denna råa festival. Lugnaste konserten på scenen. Hårdaste publiken som samtidigt var mjuk på ett obeskrivligt bisarrt vis. Vilken kombo. Klassisk musik och våldsam dans i harmoni med varandra.

SKRIBENT: Stefan Vohnsen
FOTOGRAF:
 Karolina Vohnsen
KONSERT: Jakob Stegelmann & Aarhus Symphony Orchestra
FESTIVAL: Copenhell
DATUM: 2023-06-16
BÄSTA LÅTARNA: Star Wars Theme med sin kolossala mångd crowdsurfare på en gång samt klassiska mästerverket I Bergakungens Sal
BÄSTA MINNET: Att se människor trotsa sina begränsningar och inte låta något stoppa en att nå lycka

Relaterade artiklar