En skön stund med Symphony X

Det var femte gången Symphony X gästade Sweden Rock och de visade på en härlig spelglädje där Russel Allen ödmjukt tackade publiken om och om igen. En ödmjuk, rockig och härlig festivalstund.

Symphony X är erkänt lite som en rockigare variant av Dream Theater men med en sångare i Russell Allen som fortfarande har en välbevarad röst. De drog igång konserten precis som förra gången de lirade på Sweden Rock med Nevermore från Underworld-plattan. Den är en perfekt showstarter och satt i princip perfekt. Alla artister på festivalen verkar inte ha glömt pandemin och visade en stor spelglädje, även så Symphony X som tackade publiken gång på gång och påminde oss att trots all skit i världen så har vi alla musiken som enar oss. Russell har onekligen en stor karisma och fick verkligen med sig publiken, speciellt i Without You.

Av setets 9 låtar var 4 av dessa tagna från Underworld och dessa tillsammans med avslutande klassikern Set the World on Fire (The Lie of Lies) var absolut bäst. Trots detta var det som att det saknades det där lilla extra som knyter ihop säcken. Kanske var det att ljudet var rätt grötigt och mullrade mest i de tyngre partierna med dubbeltramp och förtog lite av helheten. Gitarristen Michael Romeo spelade i en helt annan liga än de flesta som lirade på festivalen och inte ett enda spelfel så långt örat kunde nå trots virtuosa solon i kubik vilket var enormt härligt och nästan lite förtrollande. Symphony X bjöd på en sån där lagomt skön njutbar stund som det kan bli på Sweden Rock i eftermiddagssolen vilket var riktigt gött.

TEXT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Symphony X
ARENA: Rock Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023