Foo Fighters – But Here We Are – ett otroligt känsloladdat album

Foo Fighters, Gilford NH Foto: Scarlet Page
Foo Fighters, Gilford NH Foto: Scarlet Page

Foo Fighters vara eller icke vara, efter Taylor Hawkins bortgång förra året, är sedan ett tag tillbaka en icke-fråga. Och nu med sitt nya album, ‘But Here We Are’, är det supertydligt vilken helande kraft musik kan ha när det kommer till att läka djupa sår i själen. Dave Grohl och resten av bandet har återigen skapat ett dynamiskt och kraftfullt mästerverk. Stor igenkänningsfaktor så klart, men även en hel del nya inslag i form av vemod i deras musikaliska repertoar.

Annons 

 

Under de senaste 10–15 åren har jag följt bandet mer intensivt, och då främst när det kommer till deras konserter. De är helt klart i min skola i topp 3 bästa livebandet alla kategorier. De har förgyllt rockhimlen med ett otal hits under de senaste 28 åren. Men efter Taylor Hawkins bortgång 25 mars 2022, trodde nog inte många, mig inkluderad, på att bandet varken ville eller skulle kunna fortsätta. Trots att hoppet ingavs efter de två magiska tribute-konserterna i London och Los Angeles, så trodde i alla fall jag att de verkligen stängde sagan om Foo Fighters för gott.

Men även om livet tar en ny riktning och livet kan kännas fullständigt hopplöst, så finns det också ett oräkneligt antal gånger en persons liv har räddats och fått båten på rätt köl igen just på grund av musik. Dave Grohl och många andra rockstjärnor får dagligen berättelser från fans som beskriver att deras liv fått en mening med hjälp av till exempel Foo Fighters musik.

Så när vi runt senaste nyåret började få inlägg via sociala medier som meddelade att bandet ska spela live på flera festivaler i sommar, ja då började hoppet övergå till övertygelse om att de har någonting på gång. I mitten av april så tillkännagav Dave och bandet att de kommer att släppa sitt nya album ‘But Here We Are‘ den 2 juni och från det datumet och fram till idag har de släppt fyra singlar av de totalt 10 låtarna som finns på albumet.

Efter de första lyssningarna av ‘But Here We Are’ kan jag direkt konstatera att det inte är något snack om saken. Trots allt som hänt, inte bara att Taylor gick bort utan även Daves mamma, så har man lyckats skriva ytterligare en helt magisk skiva. Jag brukar ofta i mina recensioner leta efter om banden verkligen lyckats göra skivan intressant nog genom att utnyttja alla dynamiska element. Och utgår jag från just den frågeställningen skulle jag lätt kunna ge ‘But Here We Are’ en fullpoängare rakt av.

Ta inledningsspåret och första singeln Rescued, en otroligt klassisk Foo Fighters-låt, härligt sväng, total urladdning av energi. Tror den summerar hela Daves känsloregister från 25 mars förra året fram till idag. Under samma vibe-kategori har vi även titellåten och ‘Nothing at All‘. Dessa tre låtar får ändå anses som både energihöjare och ändå rent musikaliskt positiva.

Albumet har av förklarliga skäl ett visst mått av vemod över sig, vilket jag tycker mig höra att Dave låtit sig att utveckla i melodierna i flera av låtarna på ett sätt man inte hört så ofta på tidigare album. Några exempel på detta är bland annat ‘The Glass’, ‘Beyond me‘ och ‘Show Me How‘, där vi dessutom får höra Daves dotter Violet Grohls fina stämma, tre helt magiskt bra låtar.

De avslutande spåren på albumet är två låtar där man verkligen vågat ta ut svängarna rejält. ‘The Teacher‘ med sina dryga 10 minuter är som en dramatisk pjäs som ändrar karaktär flera gånger. Den sista låten Rest skapar en känsla jag nästan bara fått genom Pink Floyds sätt att skriva musik. Känslan är helt klart att Dave både rent musikaliskt och textmässigt försöker ta ett värdigt avsked från sin bästa vän genom en fin beskrivning av hur viktig han varit för honom och hur nära de verkligen stod varandra genom livet.

Bara vetskapen om att de både ska fortsätta spela live och släppa nytt material gjorde mig fjantigt glad, men jag såg inte att jag skulle kunna bli så otroligt påverkad känslomässigt redan efter första lyssningen. Innehållet är precis som tidigare otroligt välproducerat, och som jag tidigare skrev om dynamiken, så är den så sjukt välregisserad. Och man skulle kunna tro att man hade velat avsluta ett sådant här album på ett så positivt sätt som möjligt men det hade varit alldeles för förutsägbart. Utan med låten Rest så lämnar de mig med stora livsfrågor, får mig att stanna upp och tänka på mina nära och kära, både de som är livet och de som gått bort. Magiskt fint.

Längtar redan att få höra flera av låtarna live!!
Well done Mr Grohl
!

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
ALBUM: Foo Fighters – But Here We Are
SKIVBOLAG: RCA Records / Sony Music
RELEASEDATUM: 2023-06-02
BÄSTA: Rescued, Show Me How, Rest

Relaterade artiklar