Fullt ös med Soilwork!

Med en del band avklarade innan Soilwork intog scenen kl 1500 på Festival Stage så drog de igång Sweden Rock-kalaset på riktigt med en hejdundrande konsert där vi fick höra only killers and no fillers från inledande Övergivenheten till avslutande Stålfågel. Trots den brännande solen hade ingen i publiken några invändningar när de höjde tempen ett par snäpp extra!

Att Soilwork äntligen får stå på största scenen är mer än befogat med den stora antal följare de har dragit till sig med sin twist på death metal under åren. Sylvain Coudret bjöd som vanligt på alla sorters härliga minspel som ackompanjerade hans gitarrspel, Simon Johanson teamade upp exemplariskt med Sylvain och satte twin-guitar poserna perfekt kantat av sylvassa solon och Rasmus Ehrnborn dundrade fram den feta basen som ligger till grund till allt. Det syntes verkligen att bandet njöt på scenen vilket märktes under hela framträdandet. Inget som helst fanns att klaga på, förutom att kanske de borde ta och damma av Distortion Sleep och As We Speak. Men det är ju så med Soilwork – de har ju en superstor låtskatt som spänner över 12 fullängdare och några EP:s, så man kan inte få allt här i världen. Att björn eldade på publiken med sina “Nu ska det gå runt, runt!” innan varje snabb låt gav publiken stor energi och det både moshpit:ades och circlepit:ades friskt så att Norje-dammet framför scenen rök så det funkade som en rökmaskin. Härligt att vara på SRF återigen!

När Björn Strid hyllade den framlidne David Andersson inför The Nurtering Glance med lovorden att “Bättre människa och musiker har inte funnits!” ställde sig håren upp på armen och man bara fick njuta när den drogs igång! “Ominous spiritus, Reaper of souls” etsades in ytterligare i medvetandet. Stålfågel avslutade setet med det crescendo som var förväntat och lyckan var total. En klassiker som passar uppe på låthimeln tillsammans med självaste Smoke on the Water! Soilwork gjorde det de kan bäst och levererade som de kungar de är av melodiös death. Tack!

TEXT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Soilwork
ARENA: Festival Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-07

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023