Ghost toppar formen och toklevererar!

Ghost kom och besatte oss på Sweden Rock Festival under drygt en och en halv timme. Det var tamigfan en av den bästa leveransen de bjudit på hittils inför en sån stor publik. Allt var i det närmaste perfekt!

Sedan förra turnévändan i Sverige när Ghost spelade på Globen och trots en hyfsat bra spelning saknade lite intensitet har bandet gått och blivit en inoljad maskin där allt sitter helt perfekt. Trots den delade åsikten bland hårdrockarna om hurvida Ghost verkligen är hårdrock eller inte var det rätt fullsmockat framför Festival Stage på Sweden Rock när Ghost toklevererade från inledande Kaisarion till avslutande Square Hammer.

Det var dock lite synd att inga sedlar sköts ut under Mummy Dust, men att vi istället äntligen fick höra både Respite on the Spitalfields och Watcher In the Sky från senaste plattan Imperia – låtar som har önskats vitt och brett av fansen att adderas till liveframträdandet – var ju bara det en stor lycka och några av höjdpunkterna i setet. Även en riktigt superfet Year Zero höjde stämningen ytterligare hos publiken där de flesta sjöng med högt i refrängen med “Hail Satan! Archangelooooooooo!” – loved it! Papa Nihls saxofonmimande under Miasma var som alltid en härlig liten komisk och skön passage som numer dessutom sitter riktigt bra. Under avslutande Square Hammer kunde jag bara tänka på att Ghost var verkligen på rätt plats och på toppnivå denna kväll – On the square! On the level!

Jag kan tycka det var lite synd att de inte körde We Don’t Need Another Hero från senaste coverplattan Phantomime som hyllning till den nylige bortgångne rockikonen Tina Turner, men fattar att det kan vara svårt att trycka in ett inrep och en låt i ett så pass tight set.

Jag blev helt tagen av spelningen, jag grät, skrattade och fick ståpäls samtidigt gång på gång på gång. Min kollega André tyckte Clutch ställde skåp – Ghost ställde matsalsbord med en perfekt inramad buffé av allt man vill ha med Ghost. Ska man klaga på något så saknade jag något från Phantomime och mer från Meliora kanske, men detta var en något kortare spelning än vanligt på festivalformatet så några låtar fick få på tafsen tyvärr.

De som höjde rösterna och klagade högljutt när de såg att Ghost skulle avsluta Sweden Rock borde be om ursäkt och genast göra avbön (och på Ghost-manér – In the name of Satan)! Ghost tajmade verkligen in formen för finalen och satte ribban högt för hur en show skall framföras! Att 30-årsfesten för jubilaren Sweden Rock avslutades med fyrverkerier och en collagefilm som sammanfattade Sweden Rock Festivals historia var verkligen lite grädde på moset som gjorde att post-SRF-deppen inte blev lika stor! Stort tack Ghost för en underbar konsert och stort tack Sweden Rock Festival för första 30 åren. Vi syns nästa år också!

TEXT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Ghost
ARENA: Festival Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023