Gojira i vansinnig toppform!

Franska dödsmetallarna Gojira står för en av festivalens absolut bästa spelningar hittills när de med både tyngd och kraft pulveriserar Sweden Rock-publiken.

Emellanåt så diskuteras det vilka band som egentligen kommer kunna headlinea denna festival om säg 10-15 år framåt. Ett band av denna kaliber stod på just Festival Stage redan denna torsdag, nämligen franska Gojira. Detta råa och extremt metalliska bands naturliga habitat må fortfarande vara klubbar, senast de besökte Sverige spelade de på Annexet i Stockholm. Trots det så känns det inget annat än solklart att se storbildsskärmarna räkna ner för att sedan välkomna fransoserna, som redan i inledande “Born For One Thing” smäller till med lite pyro och framförallt med ett jävlar anamma.

En del av helhetsupplevelsen får lite stryk av ett delvis svajigt och bullrigt ljud, men den skuggan ska inte falla över bandets insats. De är verkligen i vansinnig toppform och även om sidoeffekter som konfetti och eld alltid är underhållande så är Gojira egentligen inte i behov av det. Scennärvaron är glödhet och Joe Duplantiers stämma är monstruös och lockar fram en och annan gåshud. Som allra hetast blir det i vemodigt tunga “Another World” som behandlar klimatfrågan på ett träffsäkert vis samt den lättillgängliga “The Chant” som får hela publikhavet att sjunga med.

En mycket rolig detalj under spelningen är när trummisen Mario Duplantier påbörjar ett trumsolo, som inte riktigt väcker publikens omedelbara entusiasm. Mario håller då upp ett plakat där det med svensk text står “Jag kan inte höra er”. Åskådarna skrattar varmt och utbringar vaket den serenad som Mario uppenbarligen hade velat ha från början. När jublet slutligen stegrat så kommer nästa plakat upp, föreställandes en tumme upp. Underhållande! Ibland finns det stora i det lilla.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Gojira
ARENA: Festival Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-08
BÄST: “Another World” och “Born For One Thing”.

Relaterade artiklar