Green Lungs Sverigepremiär ger mersmak

Den engelska ockultrocksensationen Green Lung gör sitt allra första Sverigegig på Blåkläder Stage. Krocken med mäktiga Gojira på största scenen är tuff men det är ändå välfyllt i solgasset när Ronny Svensson presenterar kvintetten. Filmälskaren har såklart pratat Hammer Horror med bandmedlemmarna backstage och visst vilar det en skräckfilmsaura över både lyrik och grafisk presentation. Klädmässigt går det i diskret svart förutom gitarristen Scott Black som ser ut att vara hämtad från Easy Rider Black Sabbath-jämförelsen må vara slapp och förenklad men ändå nödvändig för det här osar av såväl Iommi-riff som Ozzy/Dio-sång.  En mer nutida jämförelse är Uncle Acid and the Deadbeats. Två starka fullängdare föranleddes av en EP som givetvis är allra bäst, rå och smutsig som den är. Sångaren Tom Templar sjunger fantastiskt bra och är lagom teatralisk. Hela bandet är aktivt på scenen och det är en fröjd av att beskåda den headbangande och dansande organisten John Wright där bak. Hans orgel skulle dock behöva skruvas upp för den kan bara anas där bak i mixen. En väldigt viktig komponent för Green Lungs sound. Snälla, kan någon boka det här gänget till en svensk klubbspelning i vinte! Det skulle kunna bli helt makalöst i en mer intim miljö.


TEXT:
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTO: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Green Lung
ARENA: Blåkläder Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-08

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023