Jinjer berör med sin blotta närvaro

Ukrainska Jinjer turnerar från festival till festival, från land till land, medans deras egna hem står i brand och krigar för sin frihet. Att överhuvudtaget se detta band stå på scenen, trots det obeskrivligt hemska som deras landsmän utsätts för, är berörande i sig.

För det första: Som recensent ska du vara så objektiv som möjligt. Rent krasst innebär det att utomstående element, som en artists politiska åsikt eller liknande, ska lämnas utanför din bedömning. Med andra ord ska man i detta fall inte ta hänsyn till situationen i Ukraina när man bedömer Jinjers insats på Sweden Rock. Västvärlden har redan visat sitt benhårda stöd och bistått Ukraina på alla möjliga sätt, i kriget mot Ryssland. I dagens publikhav på Sweden Rock syns nu en och en annan solidarisk ukrainsk flagga vaja i vinden och när Jinjer äntrar scenen känns åskådarnas jubel och applåder extra varma, som om de kommer inifrån. Gott så.

Med det sagt så går vi vidare och konstaterar: Jinjer behöver inga former av sympatipoäng eller alternativa måttstockar. Tatiana Shmayluk nämner inte ens själv något om kriget i sitt mellansnack utan låter istället allt fokus ligga på musiken. Det hedrar henne. För den musikaliska insatsen är nämligen jävligt bra, för att tala klarspråk.

Setet är relativt kort, men lämnar ändock ett enormt avtryck. Tatiana imponerar stort med sin sångteknik, där övergångarna mellan det sammetslena och det brutala growlandet framstår lika naturligt som ett underklädesbyte. Hennes scennärvaro slukar upp allt space och som åskådare sveps du bara in i musikens heligaste kärna och glömmer bort din omgivning. Publiken längst fram lär ha en och annan nackspärr att behandla efter drygt en timmes frenetiskt headbang. Och det var det värt.

Slava Ukraini!

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Jinjer
ARENA: Rock Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-07

Relaterade artiklar