Mammoth WVH berör och förför

Mammoth Wolfgang Van Halen är först ut på Rock Stage under den sista dagen på Sweden Rock Festival 2023. Den uppvisning som publiken bjuds på överträffar alla förväntningar och vi har att göra med en spelning som bara blir bättre och bättre desto längre tid den pågår.

Det har aldrig rått någon tvekan om att Wolfgang är en otrolig talang. Har man växt upp och spelat med Eddie Van Halen är det förvisso inte konstigt att man följer i samma fotspår. Dock så var inte jag personligen särskilt imponerad av det självbetitlade debutalbumet. Separerade man låt och låt så kunde det absolut vara trevligt att lyssna, men att ta sig an albumet från början till slut blev lätt långtråkigt. Hur kompetent det än var så var helheten något steril. Så är VERKLIGEN inte fallet under denna livespelning.

Det vi får uppleva är så kompetent och opretentiöst, men med en känsla och närvaro som nästan går att ta på. Solon som på skiva kändes alldagligt blommar ut ordentligt på scenen och Eddie Van Halens anda tycks sitta i gitarrsträngarna. Mäktigt!

Känslorna blir extra starka när Wolfgang tar ton i “Distance“, debutsingeln som han skrev särskilt till sin pappa efter dennes bortgång och man kan ana ett visst vemod och sorg i Wolfgangs ögon under denna stund, men trots det sitter sången klanderfritt. Textrader som “I’m so nervous, Don’t know my place, A life without you, I’m not ready to move on” slår sig direkt in i hjärtat och jag själv drar genast kopplingar till min egen framlidne far och en tår bränner till i ögonvrån. Musiken får en precis här att reflektera över livets skörhet och hur viktigt det är att lägga sin tid på nära och kära medans de fortfarande är kvar i livet. En dag kan det vara försent. Den människa som inte berördes av detta framträdande har inget hjärta.

Tårkanalerna får även kämpa mot stundens allvar när bandet direkt efteråt också öser på med en grymt bra version av “My Hero” med Foo Fighters, som tillägnas till vännen Taylor Hawkins (vars namn även går att skymta på Wolfgangs keps). Värdigare kärlekshyllningar än såhär får man leta efter.

Passande nog, i och med att vi ändå är på en hårdrocksfestival, så ökar Mammoth tempot till de sista låtarna, så att publiken får möjlighet att torka de tidigare tårarna och nu istället låta sig förföras av ett intensivt gitarrspel som tar andan ur en på nytt. Det nya albumet som väntar i augusti kunde inte ha fått bättre reklam och festivalens sista dag kunde inte ha inletts bättre än såhär. Magiskt!

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Mammoth WVH
ARENA: Rock Stage/ Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10
BÄST: “Distance”.

Relaterade artiklar