Något introvert Spiritbox blommar ut

Metal, hård sådan, med kvinnliga vokalister är ett inslag på marknaden som har ökat markant senaste åren. Arch Enemy, Jinjer, Infected Rain…addera nu även kanadensiska Spiritbox till den listan.

Det är relativt glest framför Sweden Stage när det blivit dags för Spiritbox att göra Sverige-debut. Liksom på flera andra spelningar, i varje fall bland dem som vi får uppleva på de mindre scenerna, så är ljudet till en början kasst. Frågan är om även Spiritbox själva lägger märke till och störs av detta, för bandet känns väldigt stela och introverta till en början. Kanske handlar det om nervositet. Något jag personligen kommer svära över är att ljudteknikerna förstör framträdandet av det som är Spiritbox bästa låt, “Hurt You” där Courtney Laplantes sång helt dränks av basen.

Min tes om att bandet känner nervositet över sin första Sverige-spelning någonsin känns delvis bekräftad i mellansnacket då Courtney, med ganska försiktig ton, tackar de åskådare som kommit och även har en liten utläggning om att Spiritbox fortfarande är ett band i ständig utveckling. Det känns nästan som om hon ber om ursäkt för deras närvaro, vilket är en trist företeelse.

Övning ger dock färdighet och i takt med att ljudet förbättras och publiken börjar förstå sig på genren metalcore så blir även Spiritbox mer varma i kläderna och tar därmed för sig betydligt mer. När Courtney, som nyss kändes som en blyg liten flicka, låter magen jobba och growlar som om det inte fanns någon morgondag så imponeras nog även den mest konservativa AOR-rockaren. Flera av låtarna på spelningens setlist känns pampiga och balansgången mellan gamla och nya influenser är stadig. Ser fram emot tills Spiritbox är tillbaka på svensk mark.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Spiritbox
ARENA: Sweden Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-10

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR – SWEDEN ROCK FESTIVAL 2023