Proffsiga Clutch ställer skåp

Den här blues-kvartetten besitter en ubermusikalisk ådra och äntrar scenen under Sweden Rocks första kväll med en sådan självklarhet så att man nästan häpnar.

Mörkret börjar lägga sig över Norje, denna onsdag. Stämningen har i vanlig ordning varit god och framför den, för året, utvidgade Rock Stage har nu folk börjat samla ihop sig för att se de gamla Maryland-favoriterna Clutch, veteraner i sammanhanget. Bandets oerhörda rutin märks på flera mils avstånd när de väl äntrar scenen och inte utstrålar något annat än pondus och trygghet. De här herrarna har ingenting att vara nervösa för, de vet precis hur de ska ta en scen.

Det börjar måhända lite tafatt, låten “Impetus” från 1997 har dammats av för kvällen men gör sig inte riktigt som inledning. Det där lilla extra trycket som behövs vid en start uteblir och inte heller efterföljande “Subtle Hustle” kommer riktigt till sin rätt. När bandmedlemmarna dock väl kommit igång så finns det inga hinder för dem. “Slaughter Beach” förmedlas med extrem skärpa och Neil Fallons röst låter precis som på skiva, helt felfri. Tim Sult med sin bas och Dan Maines med sin gitarr är drivande i svänget och klassisk amerikansk blues låter sällan mer tajt än såhär.

När det inte svänger så är det istället nedtonade och berörande låtar som “Son Of Virginia” som hugger tag i en. Dynamiken bara sitter och återigen: Det finns inte en tillstymmelse till nerver eller svettpärlor hos en enda av bandmedlemmarna. För de är denna spelning en vanlig promenad i parken, allting är så självklart. Och det är så bra.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Clutch
ARENA: Rock Stage/Sweden Rock Festival 2023
DATUM: 2023-06-07
BÄST: “Son of Virginia”.

Relaterade artiklar