Rival Sons – DARKFIGHTER- en stark samling låtar som berör

Efter att inte ha släppt någon ny musik sedan januari 2019 började det äntligen röra på sig i Rival Sons-lägret under förra året då Nobody Wants To Die förlöstes under jubileumsturnén för Pressure and Time-albumet. 2023 blir nu en enda lång julafton för fansen då albumet DARKFIGHTER följs av systerplattan LIGHTBRINGER senare i höst, båda albumen skrivna och inspelade under pandemin.

Annons 

 

Att Jay Buchanan och Scott Holiday är ett låtskrivarpar som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt blir här mer tydligt än någonsin. Ett arbetssätt där singer/songwritern Buchanan tagit fram låtskal och texter på akustisk gitarr för att sedan kläs i fuzzsydd rockkostym av riffmaestro Holiday. Dynamiken och luftigheten är starkt framträdande och de akustiska partierna i låtarna fler än tidigare. Jays ackegura kommer bli ett ännu mer frekvent inslag på den här turnén om låtarna ska framföras som på albumet.

Den 70-tals ekande rocken med en modern touch är ständigt närvarande men får i några låtar trivsamt sällskap av engelsk 60-talspop à la Small Faces och, framför allt, The Kinks

Åtta låtar på strax under 40 minuter är föredömligt lagom långt men att släppa hälften av låtarna som singlar innan albumet kommit ut är jag kluven till. Visst är det kul att få provsmaka ordentligt men det blir inte så mycket ny musik när väl albumet släpps.

Det snackas mest om Jay och Scott men faktum är att Rival Sons besitter branschens svängigaste rhythmsektion näst efter Clutch där framför allt Michael Miley’s trumspel imponerar stort ännu en gång. Han har en stor del i bandets sound och är också den i bandet som ger mest energi live med sin extroverta stil.

Mirrors
Todd Ögrens orgelintro ger mig en känsla av tidigare turnésällskapet Greta Van Fleet men så fort Holiday’s gitarr kommer in är det ingen tvekan om att det Rival Sons. En rivig öppning som också börjat inleda gigen på den pågående USA-turnén.

Nobody Wants To Die
En riktig rock ‘n’ roll smocka som tog de svenska fansen med storm, livs levande på KB och Pustervik förra sommaren. Fantastisk Tarantino-influerad video med karaktärerna The Preacher, Fuzzlord, Smiles, Dave Beste och Mofo.

Bird In The Hand
Sunny Afternoon ekar friskt här i gitarrslingan och det kan aldrig vara dåligt. I videon får vi följa kuppen som föranledde konflikten mellan The Preacher och hans tidigare kumpaner.

Bright Light
Ray & Dave Davies-vibbar igen med storslagen refräng för arenorna.

Rapture
Tog en stund innan jag fastnade för den här men nu är den helt enorm. Episka fuzzriff och Jays känslosamma stämma i perfekt harmoni. Kan aldrig värja mig från det där skriket i sista refrängen. Gåshud.

Guillotine
Mr Fuzzlord trampar på alla effektpedaler i det blytunga introt. Utmärkta växlingar mellan mjukt och hårt. Jaybird sjunger som om livet hängde på det, vilket det säkert också gör. 

Horses Breath
Ödesmättat och mörkt vemod i en låt som kanske skiljer sig mest mot de övriga på albumet.

Darkside
I de klipp jag sett från den pågående turnén förstår man att den här låten välter spelställen på löpande band. Kolossal känsla i utförandet och texten om Jay’s bäste vän som blev svårt sjuk. Vacker melankoli som avslutar den första delen av DARKFIGHTER-LIGHTBRINGER. Hoppas hösten är här snart.

Det finns många nutida band inom den här genren av classic rock som har fantastiska musiker, ett organiskt 70-talssound, den rätta looken men där det riktigt starka låtmaterialet saknas. Detta gäller dock inte Rival Sons som har gett ut den ena brottarstarka låtsamlingen efter den andra. Ger man DARKFIGHTER den tid som krävs så kommer ett antal blivande rockklassiker att uppenbara sig. Frågan är bara hur många som kommer göra det utöver den redan existerande fanbasen? Plattan kommer garanterat slukas med hull och hår av de redan frälsta men kanske inte locka till sig så många nya fans.

Personligen slutar jag aldrig förvånas över den skyhöga kvalitet bandet nu haft på sju album och en EP.


SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
ALBUM: DARKFIGHTER – Rival Sons
SKIVBOLAG: Atlantic Records / Warner Music
RELEASEDATUM: 2023-06-02
BÄSTA LÅTAR: Rapture och Darkside

Relaterade artiklar