Skivpanelen listar nu albumen från MAJ 2023

Med Kristiflax, Swedenrock, Metallica x 2, Cliff Burton muséets event och In Flames de senaste veckorna har det varit ett jädra flängande och trixande för att få ihop livspusslet. Men räds för den skull icke – skivpanelen ger inte upp – ett gäng nya plattor för Maj 2023 måste såklart dissekeras under lupp om än några dagar sent. Eller vad sägs om Richie Faulkners Elegant Weapons, Winger, Deathstars, Curse Of Cain, Sleep Token och Immortal! Panelen var i stort sett överens men vi tyckte lite tvärtom om Elegant Weapons och Winger av nån anledning.

Annons 

 

Title1Data1

ELEGANT WEAPONS

Album: Horns For A Halo
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2023-05-26
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
När Richie Faulkner drar ihop ett gäng kompismusiker för att utforska tongångar utanför Judas Priest så blir det nästan så bra som man vill att det ska bli! Ronnie Romero sång passar helt perfekt och släpper lös allt han har. Richie har fått ihop ett gäng riktigt bra låtar och trots att vissa tongångar känns igen är det väl godkänt, fast kanske Lights Out kunde ha skippats. Hans gitarrspel är dessutom nyanserat och perfekt avvägt till varje låt och sitter som en smäck.

Frågan måste ställas. HUR många band kan Ronnie Romero egentligen sjunga i? Nog för att han har talang men att vara med i runt sju (!) band samtidigt blir nästan löjligt. Desto roligare är det dock att se respektingivande namn som Richie Faulkner och Rex Brown sida vid sida. Åtminstone i teorin, för i praktiken så imponerar inte debuten från denna nya supergrupp. Riffen och melodierna är kompetenta, inget snack! Men det är SÅ förutsägbart och flera av låtarnas texter är både klyschiga och fantasilösa.


Title1Data1

WINGER

Album: Seven
Skivbolag: Frontiers Records S.R.L.
Releasedatum: 2023-05-05
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Kip Winger och hans band Winger forcerar ut 12 låtar på strax under timmen på sjunde albumet med fantasilösa titeln Seven. Det är för mycket luft mellan bra partier så man tappar intresset snabbt och vad jag hör är mest bakgrundsmusik som knappt passar i baren eller i hissen. Tears of Blood påminner om gamla tider och Proud Desperado bjussar på en intressant refräng, utöver det används alla utnötta progressioner och verktyg från bandets sångmakarverktygslåda.

Klassiskt 80-tal. Riffen och melodierna känns på många sätt igen från MTV:s glansdagar men kombinationen av rutin och hunger får ändock Winger att låta mer vitala än vad man hade kunnat förvänta sig. Just denna bandkonstellation släpper visserligen inte ny musik alltför ofta och det tycks göra dem gott, iom att de bara är mer taggade på stordåd när det väl är dags för release. Albumet som helhet är en fröjd för 80-talsälskaren, och det låter extra träffsäkert i den hårda ”Stick the Knife in and Twist” samt den catchiga ”Proud Desperado”.


Title1Data1

DEATHSTARS

Album: Everything Destroys You
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2023-05-05
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Efter 9 år sedan senaste skivan dundrar Deathstars åter fram ny musik. De 4 singlarna som släppts innan skivan kom är starka spår och visar på att de fortfarande har gnistan kvar. Det är tungt med en touch av lite dödsdisco, som det ska vara, med en uppad produktion och fetare ljud än tidigare. Bästa spåret är dock den T2-intro-doftande An Atomic Prayer som trollbinder med sitt släpiga riffande och sköna körer, nästan ett visst tidigt Ghost-groove som dessutom går igen i ljuvliga Blood for Miles och The Churches of Oil.

Efter nio långa år är slutligen Deathstars tillbaka med nytt material. Det känns inte längre helt lätt att ägna sig åt industrirock, när du i dagens läge alltid hamnar i skuggan av giganter som Rammstein (Öppningslåten ”This Is” är ett medryckande fyrverkeri som för tankarna till just Rammstein) men Deathstars gör inte bort sig. Syntslingorna passar mycket väl med albumets ljudbild och låtar som ”The Churches of Oil” får en att haja till med sina många uttryck. Dynamiken är ständigt närvarande och även om du som lyssnare kanske inte blir golvad så blir du heller inte uttråkad.


Title1Data1

CURSE OF CAIN

Album: Curse Of Cain
Skivbolag: Atomic Fire
Releasedatum: 2023-05-12
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Från första låten i The Mark visar Curse of Cain att teatralisk, melodisk dödsmetall med stämningsfulla inslag är grejen. Notera även gitarrsolo av Tommy Johansson (Sabaton) på The Mark. Att de dessutom får ett diskotaktsparti att funka i Alive är ju helt underbart. Stora tongångarna i både Never See the Light Again och Blood The End förför extra och befäster deras plats på artisthimlen inom genren. Stark debut!

Ett nytt, visuellt och mystiskt band som debuterar med ett självbetitlat album, som väcker flera funderingar. I låten ”Hurt” verkar det som om man har svårt att bestämma sig för hur man egentligen vill låta och blandar straffbart många subgenrer i en enda smet. ”Never See The Light Again” är även den experimentell men inte på en alltför skruvad nivå. I ”Embrace Your Darkness” bjuds vi på en melodiös refräng som sätter sig snabbt och ”The Mark” är en snygg och kraftfull introduktion till vad jag åtminstone antar är Curse Of Cains idealsound. Sammanfattningsvis är albumet ojämnt och jag är inte beredd att ösa lovord över detta riktigt än…men likväl är jag fortfarande fascinerad och potentialen finns där.


Title1Data1

SLEEP TOKEN

Album: Take Me Back To Eden
Skivbolag: Spinefarm Records
Releasedatum: 2023-05-19
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 9,0 / 10

Ninja Column 2
André Millom

Band kommer och går och här har vi ett av de senare exemplen på ett band som det plötsligt börjat surras om i olika kretsar. Vilket är förståeligt! Sleep Token lyckas med konststycket att kombinera något så udda som indie-pop och alternativ metal och med sitt dramatiska sätt att uttrycka sig på så låter resultatet fantastiskt. Oavsett om det handlar om känslosamma ballader som ”Are You Really Ok?”, det åtta minuter långa och storslagna titelspåret eller experimentella metaldängor som ”The Summoning” så är musiken trollbindande. Detta band kommer vi se mer av.

#colspan#

Title1Data1

IMMORTAL

Album: War Against All
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2023-05-26
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 5,0 / 10

Ninja Column 2
Tony Asplund
ROCKBLADET.se 5 out of 10

Immortal är numer i princip ett enmannaband som resultat av interna bråk om trademarks och bandnamsrättiheter med endast Demonaz kvar bakom rodret. Immortal låter trots det som Immortal, ja i princip i alla fall. Medan War Against All, Thunder of Darkness och i viss mån Immortal bjuder på fartig modell 1A black metal och resten på mer groove black metal känns dessa två kategorier av låtar som samma två låtar som upprepas om och om igen. Det händer liksom inget utanför de två ramarna känns det som förutom i den instrumentala låten på albument - Nordlandihr - som slår an något som tänder en liten låga av hopp för framtida Immortalsläpp.

#colspan#

Relaterade artiklar