Testament – ett skolexempel på hur thrash ska låta

Testament lyckades få med sig Alex Skolnick nästan i sista stund inför Sweden Rock Festival-spelningen och de raddade upp med ordentligt med thrashröjare som fick bra fart på Rock Stage-publiken.

Alex Skolnicks mamma blev tyvärr sjuk tidigare i Maj och Alex var tvungen att skippa början av Europaturnén. Helt förståeligt naturligtvis, men med hjälp av lite vänner och vårdpersonal hamnade situationen under kontroll och Alex mammas tillstånd förbättrades och Alex kunde åka iväg lagom till Testaments spelning i Tyskland två dagar innan Sweden Rock-spelningen. Dock ville inte riktigt resegudarna Alex väl så han missade gigstart och Phil Demmel (tidigare i bl a Machine Head), som spelat gitarr i Alex ställe under denna EU-sväng, fick steppa upp ännu en gång och sköta gitarren under de första fem låtarna. Det blev en skön överlämning likt när en Ghost-Papa lämnar över till en annan där Alex fick tacka Phil för hans inhopp och ta över sin rättmätiga plats i Testament. Härligt!

Så när Testament äntligen intog scenen på Rock StageSweden Rock så var det första hela showen på denna Europasväng för Alex Skolnick. Och vilken show sedan! I något som kan bäst beskrivas som ett skolexempel på hur klassisk högkvalitativ thrash metal ska låta rev Testament av låt efter låt i ett rasande tempo. Inledande Rise Up har den där call-response-grejen där instruktionerna till publiken till och med finns med i texten i bryggan innan refrängen “When I say rise up, you say war!” och visst satte Sweden Rock-publiken den ordentligt! Med dammrykande moshpitar och rejält med headbangande var stämningen mycket bra i solen.

Sen att en glad och nöjd Chuck Billy myste runt på scenen och skickade ut plektrum efter plektrum till publiken ur fickorna var ju bara superskönt. Både Alex och andre gitarristen Eric Peterson fyllde i med sång som lät riktigt bra. Det var så bra att Eric skulle till och med nästan kunna fylla Chucks plats om det skulle behövas vid något akut tillfälle. Både Eric och Alex var helt outstanding på sina gitarrer och kompletterade varandra perfekt stilmässigt vilket var en ren fröjd att höra och se. Höjdpunkterna som tog musik och publik till höga höjder förutom showstartern Rise Up var annars The Preacher, Practice What You Preach, Over the Wall samt Into the Pit!

Men var var låtarna från The Gathering-plattan? T ex episka Electric Crown lyste helt med sin frånvaro. Det var väl lite synd att man inte fick höra den kioskvältaren, men med ett så pass solitt set fanns inget annat att klaga på. Jo förresten, det kanske var lite för kort.

TEXT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Testament
ARENA: Rock Stage/Sweden Rock Festival
DATUM: 2023-06-07

Relaterade artiklar