Trollbindande Myrath gör comeback på Sweden Rock

Tunisiska Myrath är tillbaka på Sweden Rock, och det är tydligt att relationen mellan bandet och den svenska festivalpubliken är extra speciell, i tanke på hur saker utspelade sig under Myraths förra besök.

2019 spelade Myrath på den allra minsta scenen, i dåvarande Rockklassiker-tältet. Det var inte många alls som var bekanta med bandet där och då. Det ändrades dock bara några timmar senare när dragplåstret Behemoth, som var menade att stänga 2019: års festival, hastigt tvingades ställa in sin spelning. Med kort varsel tog Myrath på sig det ärofyllda uppdraget att ersätta Behemoth och intog Rock Stage med bravur. Helt plötsligt visste alla vilka Myrath var och exponeringen hade gått från 0 till 100. Nu spelar de återigen på Sweden Rock och förväntningarna på bandet är nu av helt annan sort.

Bandet får ”nöja sig” med Sweden Stage så det blir inte en repris av det stora Rock Stage-giget, men minsta lilla scenutrymme utnyttjas till fullo. Precis som sist så kryddas de episka och medryckande låtarna med flera element, som i vanlig ordning trollbinder publiken. Vi snackar graciösa magdansöser, snygga samurajutstyrslar och eldkonstnärer. Givetvis också en massa pyro. Publiken ÄLSKAR detta och Myrath strålar av lycka över det fina mottagandet.

Vid flera tillfällen pratar sångaren Zaher Zorgati svenska med publiken och även han berör historien om Myraths senaste Sweden Rock-besök. Han talar om det hela med en värme i rösten och på samma sätt tacklar han även ämnen som psykisk ohälsa och musikens helande kraft. I vissa fall känns utläggningar av detta slag som floskler, som något du säger bara för sakens skull. Myrath känns dock verkligen genuina och ärliga. Det märks att relationen till den svenska festivalpubliken är extra speciell.

Det här var en spelning av absoluta toppklass. Visuellt är allting löjligt trollbindande och när Zorgati tar gudalika toner i låtar som ”Child Of Prophecy” och ”Believer” där publiken fortsätter skråla även efter att sista tonen klingat ut i den sistnämnda låten så är gåshuden återigen ett faktum.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se) Bilder från Myraths spelning på Sweden Rock 2019
KONSERT: Myrath
ARENA: Sweden Stage/Sweden Rock Festival 2023
DATUM: 2023-06-08

Relaterade artiklar