VIDEOPREMIÄR: Cruachan – The Witch

De irländska folk-metal pionjärerna Cruachan är igenkänd för att vara en av grundarna av folk-metal genren med ett specifikt fokus on Keltisk musik och att använda sig av den keltiska mytologin i deras texter. Bandet firar nu 30 år som band. Till följd av deras senaste album ‘The Living and The Dead’, släpper Cruachan nymusikvideo’The Witch’  släpps den 9 juni via Despotz Records YouTube-kanal.

Annons 

 

Efter det mastiga albumet ‘The Living and The Dead’ släpper Cruachan nu musikvideo för en av spåren ‘The Witch‘ via Despotz Records YouTub-kanal, 9 juni.


Keith Fay om nya musikvideo: 
The Witch is for all Cruachan’s female fans. I wrote this song as an homage to all the warrior women out there, I felt a Pagan Forest Witch represents the ultimate in feminine power – independent and strong, you don’t mess with her. When I wrote the words, I intended that the music had to be something special. I wanted something that a lot of people, maybe even people not into metal, would listen to. One of the greatest Irish rock bands of all time is Thin Lizzy and I decided the music would be written in their style. It’s not a rip off, you won’t hear the riffs in The Witch in any Thin Lizzy song but you can definitely hear the Lizzy vibe throughout. We further added to the ‘cool’ by having Stu ‘La Rage’ Dixon from the legendary VENOM perform a guest guitar solo on the song.”

Irländska Cruachan har haft en lång karriär sedan de tog de trevande första stegen tillbaka 1992. Som frontman och enda originalmedlem berättar Keith Fay följande; ‘När jag började skriva musik som 13-åring hade jag ingen aning om att jag lade grunden till vad som skulle bli en helt ny genre, Folk Metal, eller att jag sådde fröet till vad som skulle bli en av de längsta irländska metalbanden i historien. Det har varit många upp- och nedgångar under de senaste trettio åren, bandmedlemmar har kommit och gått, skivkontrakt har kommit och gått. Vi har spelat några av de största metallfestivalerna på planeten, rest till fler länder än de flesta irländska band någonsin skulle kunna drömma om. Och det har lett till vart vi är nu – vårt nionde album, ‘The Living and The Dead’.

Mer om Cruachan:
En man vars vision och passion för sitt band som aldrig har vacklat under de följande tre decennierna. Med skivkontraktet signerat och klart började snacket om ny musik spinna för fullt: “Det nya albumet fanns bara i mitt huvud men vi lyckades spela in och få ut en singel fort därpå efter kontraktet var signerat. Med ny line-up på plats, och en mängd nya låtar som Fay kände var bland de starkaste han någonsin skrivit för bandet, det var dags att gå in i studion för att jobba på vad som skulle bli “The Living and the Dead” släpptes den 24 mars 2023. 

Med skivkontraktet signerat och klart började snacket om ny musik spinna för fullt: “Det nya albumet fanns bara i mitt huvud men vi lyckades spela in och få ut en singel fort därpå efter kontraktet var signerat. Vi spelade in The Hawthorn och reaktionen var enorm.’ Upprymd av den fantastiska reaktionen på singeln, värvade Fay nya medlemmar till Cruachan på rekordtid. “Joe Farrell hade redan återanslutit till Cruachan på bas i början av 2020, förutom att han var en av mina äldsta vänner, var han också min klippa under den här tiden. Tom (Woodlock), en av de bästa metaltrummisarna i Irland, han kom till oss tidigt 2020. Jag har känt Dave Quinn i många år så det var en lättnad att jag inte behövde provspela för gitarrister, han kom in och var en naturlig passform för bandet. Jag annonserade efter en folkinstrumentalist och hade några intressanta ansökningar. Audrey skickade ett mail till mig med några länkar där hon spelade. Jag tappade min haka bokstavligen och jag rekryterade henne direkt. Hon har spelat fiol sedan 4 års ålder, den kvalitet hon tillför alla aspekter av Cruachan är ojämförlig, från våra folkliga grejer till våra klassiska grejer, allt har bara maximerat till en helt ny nivå jag aldrig trodde var möjlig.”

Ny line-up på plats, och en mängd nya låtar som Fay kände var bland de starkaste han någonsin skrivit för bandet, det var dags att gå in i studion för att jobba på vad som skulle bli “The Living and the Dead“. “Äntligen, i april 2022, gick vi in ​​i Trackmix-studiorna för att börja spela in. Kvaliteten och mognaden på vårt nya material var uppenbart direkt. Det har alltid funnits inslag av klassisk musik i Cruachans material men jag utforskade detta mycket mer på några av de nya låtarna. Ärligheten och trovärdigheten i de färdiga låtarna tar andan ur mig. Låten ‘The Reaper’ handlar om min pappa, som tyvärr gick bort 2020. Det fanns en punkt när Audrey lade upp stråksektionen för den här låten, jag lyssnade med Joe och vår producent Mick och det fick mig bokstavligen till tårar. Jag vände mig mot Joe och allt jag kunde säga var “wow”. Jag gjorde min pappa stolt med den låten men jag tror att vi gjorde alla våra fans stolta över hela det här albumet. Jag skulle kunna prata om många andra delar i många andra låtar men ni kommer att höra det själva och se vad jag menar. Jag uppnådde mitt mål. Jag skapade det bästa Cruachan-albumet hittills.”

Sedan bandet bildades 1992 har det varit sångaren Keith Fays enastående vision som har styrt bandet i nästan 30 år. Först under monikern Minas Tirith, men med bandets fokus på irländsk historia och mytologi föranledde till ändringen av det mer lämpliga namnet Cruachan. Bandets unika blandning av irlänsk folkmusik och metal i slutet av 1993 och demon ‘Celtica‘ gav bandet sitt första skivkontrakt med. Nazguls Eyrie Productions. Kort därfter kom bandets kritikerrosade kultklassiska debutalbum ‘Tuatha Na Gael‘. Bandet började dra åt sig beundrande blickar från större skivbolag men inget passade bandets ambitioner. Så småningom skrev de kontrakt med Hammerheart Records och släppte albumet ‘The Middle Kingdom‘ 1999, som ledde till bandets första internationella liveframträdanden. Bandets tredje album ‘Folk-lore’ innehåller låten ‘Ride On’ med den välkända sången från The Pogues-legenden Shane MacGowan som även producerade albumet, låten var en överraskande hit-singel i Irland. Efter följande releaser, däribland ‘Pagan‘ och ‘Blood on the Black Robe‘ gick bandet in i ett samarbete med AFM och Candlelight Records som resulterade i att Cruachanspelade på några av de största festivalscenerna, inklusive Hellfest och 70 000 Tonnes of Metal (där de blev ett av få band som någonsin uppträtt tre liveset, varav Gwar-sångaren Kim Dyalla medverkade som gäst), liksom deras egna 25-års jubileumsshow på Irland. 

Efter några tumultartade år observerar bandledaren Keith Fay“Ett antal långvariga medlemmar valde att lämna bandet, men det ledde till en tid av återfödelse för bandet och det har bara varit positivt.” Trots omvälvningen bakom kulisserna har en sak aldrig vacklat; och det är Keiths passion för folk- och metalmusik, och Cruachans unika sätt att föra de två samman.


Cruachan är:
Keith Fay – sång, elgitarr, akustisk gitarr, banjo, bouzouki, mandolin, keyboard, Bodhrán
Audrey Trainor – Violin, Viola, Cello
Dave Quinn – elgitarr
Joe Farrell – Bas
Tom Woodlock – trummor, slagverk, handklappning

Musik och text av Keith Fay
Inspelad, producerad och mixad av Michael Richards i Trackmix Studios, Dublin, Irland

D I S C O V E R
Spotify: https://spoti.fi/3ecLKnh 
Facebook: https://www.facebook.com/cruachanclan/
Instagram: https://www.instagram.com/cruachan_official/
Bandcamp: https://cruachanband.bandcamp.com
Youtube: www.youtube.com/cruachankeith 
Website: www.cruachanireland.com 

Relaterade artiklar