Skivpanelen listar nu albumen från JUNI 2023

Juni bjöd på gott om sköna släpp och det var nästan lite svårt att välja ut fem som skulle synas extra av panelen. Till slut föll valet på Avenged Sevenfold, Extreme, Scar Symmetry, Rancid och Shakra. I stort en skön samling album värt för de flesta rockers att lyssna in i hängmattan eller på stranden tycker panelen.

Title1Data1

AVENGED SEVENFOLD

Album: Life Is But a Dream...
Skivbolag: Warner Records
Releasedatum: 2023-06-02
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Först när jag tog mig an senaste alstret från Avenged Sevenfold trodde jag de tappat det helt. Det är verkligen inte business as usual någonstans utan överraskningarna och progressiva tongångarna avlöser varandra kors och tvärs. Inte bara det utan skivan växer för varje lyssning mer än något annat. Att Avenged Sevenfold kan experimentera och förnya sig så här pass mycket så här långt in i karriären och skapa ett superintressant och skönt album är ju beundransvärt. Skivan känns nästan som en memoar som beskriver någons livs alla svängar och är något som bör lyssnas igenom från start till slut för att få hela upplevelsen. Trodde aldrig att jag skulle gilla det här bandet så mycket som jag gör just nu!Hmm. Det här är knepigt. Att samma band bakom ”Hail To The King” också gjort ”Life Is But A Dream...” hade inte varit något som jag gissat mig till. Avenged visar här upp helt nya sidor av sig själva och tillåter sig själva att trampa upp nya stigar vad gäller deras sound. Jag är inte helt vän med detta experiment ännu (som tycks innefatta allt från stråkar och piano till skränig grunge) men vill samtidigt applådera initiativet. Det är nödvändigt att testa nytt emellanåt och även om just detta resultat känns, minst sagt, abstrakt vid första lyssning så vill jag ändå tro att jag kommer få en aha-upplevelse längre fram. Bandet slår exempelvis på rätt strängar i ”Nobody”.

Title1Data1

EXTREME

Album: SIX
Skivbolag: earMUSIC
Releasedatum: 2023-06-09
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 5,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Att Extreme fortfarande är så vitala är grymt att höra! Trots detta känns det som att man förväntade sig något lite mer och bättre ljud då det är något som inte alls stämmer riktigt ljudmässigt. Men visst är det ett riktigt låtparty m Extreme ändå goddamnit. Det finns ett gäng nutida klassiker i och med RISE, #REBEL, THICKER THAN BLOOD, X OUT, HERE'S TO THE LOSERS. Och Nuno briljerar med sina out-of-this-world solon som vanligt. Det hörs verkligen att Nuno på gitarren fått ta den stora plats som sig bör! Och även om SMALL TIME BEAUTIFUL inte är en No More Words så förgyller den lite och ger bra stämning, men duetten mellan Gary och Nuno i HURRICANE sitter som en smäck speciellt i stämmorna. Det är väl egentligen bara BEAUTIFUL GIRLS som känns lite malplacerad i låtlistan, men kommer väl passa fint att köras flitigt på stranden ändå.

Nej, det här var en comeback som man hade klarat sig bättre utan. Ifall det fanns fantasilösa inslag på Shakras platta så är ”SIX” med Extreme ett vandrande mellanmjölkspaket där bäst före datumet gick ut någon gång före millennieskiftet. Inledande ”Rise” blir genast ansiktet utåt för alldaglig rockkaraoke på valfri kryssning och på det spåret fortsätter det fram tills ett något mer innovativt spår som ”X Out” uppenbarar sig. Glädjen grusas dock direkt därpå då den absoluta botten nås i Beach Boys-influerade ”Beautiful Girls” och räddningen för denna produkt är därmed utom synhåll.


Title1Data1

SCAR SYMMETRY

Album: The Singularity (Phase II - Xenotapth)
Skivbolag: Nuclear Blast
Releasedatum: 2023-06-09
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Äntligen dyker skiva två i den planerade skivtrilogin upp från Scar Symmetry. Efter försening på försening är den äntligen här och visst svänger det ordentligt. Det är blixtrande gitarrsolon och skiftningar mellan growl och clean sång samt ett riktigt fett sound med en skön produktion. Jag hör lite ofta lite Soilwork i tongångarna men visst har bandet även hittat en egen ton. Dock känns det tyvärr lite som att materialet upprepar sig själv ju längre jag lyssnar på plattan även om det är riktigt högkvalitativ metal. Låtarna Scorched Quadrant och Overworld sitter ändå helt perfekt och är alster jag kommer återvända till igen och igen!

Är det något Sverige är kända för inom rockvärlden så är det vår death-metal och Scar Symmetry är ett bevis på att tillväxten för death är både stark och intakt. Det har gått hela 9 år sedan senaste skivsläppet och man kan riktigt höra på tongångarna hur otåliga bandet har varit över att släppa detta verk. Ljudbilden är kristallklar och ondskefull på samma gång. Övergångarna mellan Lars Palmqvists rena sång och Robert Karlssons avgrundsdova growl är djupt imponerande och gifter sig väl med melodierna som drivs på av Per Nilssons snygga gitarrslingor. Detta kan inte beskrivas som något annat än en musikalisk käftsmäll.


Title1Data1

RANCID

Album: Tomorrow Never Comes
Skivbolag: Epitaph Records
Releasedatum: 2023-06-02
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 8,0 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
På knappt 29 minuter dunkar Rancid ut inte mindre än 16 låtar. Det känns lite som i gamla dagar då de shape:at upp sig betydligt sedan förra släppet och har ett gediget sväng genom hela albumet. Det är lite mer ordning men ändå samma skitiga sköna punk som är deras trademark. Jag skulle vilja säga att det skulle vara skönt att dra en bärs i solen framför scenen och se live - och det var precis det som hände på Swedenrock i somras. Det var perfekt. Fortsätt så här Rancid!

Oftast känns inte den här typen av garagepunk särskilt eftertraktad år 2023 men det finns alltid undantag och Rancid är ett sådant. Förutom att tilltaget med 16 låtar och ändå klocka in albumet på blott 29 minuter är smått underhållande så är det också smart. Här finns inga möjligheter för lyssnaren att sväva bort i andra tankar eller att tråkas ut med solon, utan här är det pang på, med rebelliska och samtida texter (tex The Bloody And Violent History) och ett väl sammansatt arrangemang (tex New American) som får varje låt att kännas vital, utan att för den sakens skull kompromissa med sitt old-school sound.


Title1Data1

SHAKRA

Album: Invincible
Skivbolag: A.F.M ENT.
Releasedatum: 2023-06-09
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,5 / 10

Ninja Column 1Ninja Column 2
Tony AsplundAndré Millom
Schweizarna har rätt gött gung i sin hårdrock. Men visst låter sångaren väldigt ofta lik tyska Bonfire från 90-talet och trots bra sväng, driv och material blir låtarna lätt likriktade efter ett tag tyvärr. Men när As I Lay Down To Sleep dyker upp får de lite ny luft under vingarna fast för att falla åter tillbaka i sitt led. Produktionen är dock skön och allt får ta sin rättmätiga plats. Den Schweiziska ordningen visar upp sig, men det är ingen högkvalitativ fällkniv med många användningsområden tyvärr. Erkänner välvilligt att jag trots allt detta dock kommer garanterat rocka riktigt bra om de skulle dyka upp på en scen nära mig, för de har ändå ett hejdundrande gung!

Här visar sig den klassiska melodiösa hårdrocken från sin allra tryggaste sida. Det låter precis som förväntat, Shakra håller sig till det de kan bäst och bjuder inte på några experimenterande utsvävningar. Ibland blir det lite väl fantasilöst, exempelvis i ”Walls Of Hate”. På det stora hela är det dock denna typ av rock som slagit brett och bidragit till genrens storhet. Här finns gott om effektiva refränger, melankoliska texter och skarpa riff. Ett album som ingen kommer kalla stilbildande, men också ett album som vilken rocker som helst kan avnjuta under festliga tillställningar.

Relaterade artiklar