Ett skadeskjutet Vixen överraskar

De har det verkligen inte lätt den här kvällen, tjejerna i Vixen. De tekniska problemen är i långa lopp under all kritik men det är beundransvärt hur bandet ändå kör på och i slutändan faktiskt bjuder publiken på en riktigt bra show.

Något som ständigt är på tapeten i musikkretsar är frågan om när ett äldre band egentligen slutar vara just DET bandet. Vissa vill inte betrakta de snart pensionerade Kiss som det “riktiga” Kiss trots att både Paul Stanley och Gene Simmons finns där. Utan bröderna Abbott har andra svårt för att se nuvarande Pantera som något annat än ett tributeband. Och extremt få tycker att Queen är något utan Freddie Mercury, trots Brian May och Roger Taylors närvaro. Frågan är då vad man egentligen ska tycka om den Vixen line-up som intar scenen på Skogsröjet, ett band där det endast är trummisen Roxi Petrucci som varit med sedan 80-talet, medans övriga medlemmar anslutit de senaste fem åren.

Nja, det känns lite motigt. Det här är inte “riktiga” Vixen. Det Vixen som uppnådde höga listplaceringar med sina två första album, “Vixen” och “Rev It Up” finns helt enkelt inte längre, det band som nu återstår och försöker hålla musiken vid liv är lätt skadeskjutet. Med det sagt behöver dock inte detta på något sätt betyda att de står för en mindre bra prestation. Tvärtom så får skogsröjs-publiken bevittna en rätt så hyfsad spelning.

Det går inte att undvika följande: Tekniken under just denna spelning är under all kritik. Både sång och bas hackar under de första inledande låtarna och ett högt brusande ljud är ständigt återkommande. Detta är givetvis allt annat än behagligt att lyssna på och några i publiken försöker signalera till bandet att något är på tok, genom att ge en tumme ner (låt oss hoppas att den gesten inte misstolkades). Under denna stund slår det mig dock att bandet är riktigt professionella och de låter sig inte stoppas av allt strul. Tvärtom så kör de på med spelningen och när det brusande ljudet blir alltför påtagligt så låter de instrument och mikrofon att vila och istället klappa igång en och annan allsång tillsammans med publiken. Smart drag!

Efter mycket om och men så har ljudet till sist förbättrats och den kemi som nu uppstått mellan bandet och åskådarna är riktigt stark och när tidlösa klassiker som “Love Is A Killer“, “Crying” och såklart den trallvänliga “Edge Of A Broken Heart” så strålar det om bandet som interagerar fint med publiken och ser ut att njuta av denna stund. Den musikaliska insatsen känns skarp och i slutändan upplever jag att de allra flesta på plats är nöjda.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: Vixen
PLATS: Skogsröjet, Rejmyre
DATUM: 2023-08-05

Relaterade artiklar