Grand Cadaver om nya albumet: “Det ska vara rått!”

Grand Cadaver, supergruppen beståendes av Mikael Stanne, Daniel Liljekvist, Christian Jansson, Stefan Lagergren och Alex Stjernfeldt, som släppte det hyllade debutalbumet “Into the Maw of Death” mitt under coronapandemin 2020, är nu tillbaka med uppföljaren “Deities of Deathlike Sleep” som släpps fredagen 25 augusti. Rockbladet.se tog ett snack med Alex Stjernfeldt om detta.

Vid ett tidigare tillfälle var du inte helt säker på att det skulle bli fler album med Grand Cadaver. Vad är det som lett till att det nu faktiskt blir en skiva till?

– Alltså, vi pratade inte så mycket om framtiden. När vi hade gjort “Into the Maw of Death” var vi stolta och glada och kände liksom att “ja, nu släpper vi en skiva. Vad roligt!” men sen dess har ingen av oss sagt att det ska bli en skiva till. Utan det har mest bara blivit så att vi skrivit låtar som vi skickat till varandra och sen sitter man plötsligt där med 10 nya spår. Vi spelar ju tillsammans för att det är roligt, och roligt är det uppenbarligen fortfarande när vi nu faktiskt står här med en skiva till.

Är det något som skiljer de här två albumen åt lite extra?

– Vi har pratat mycket om vad Grand Cadaver är och vad som varit bra och mindre bra. I det här fallet är det nog framförallt jag och vår producent Per Stålberg som legat bakom grundidén på soundet. Vi tänkte att vi ville ha något som gick åt Steve Albini-hållet, det vill säga att man verkligen hör att bandet står i rummet och spelar. Det ska vara mycket flås och stärkare, naturliga ljud. Så det kommer vara en annan närvaro här än vad det då var på första skivan, när jag sitter själv och jämför de här två skivorna så märks det att det finns skillnader, båda är bra på olika sätt och har egna identiteter. Men det kanske inte alla andra lyssnare kommer uppfatta (skratt).

Ni bildades mitt under brinnande pandemi, för att ni inte hade så mycket att göra?

– Pandemin satte ju allt på paus, det vet du som också har genomlevt den. Så man gick ju och funderade över vad man skulle göra och så insåg vi liksom att vi är fem polare från olika delar av Sverige, med liknande bakgrund som älskar “kött och potatis-döds”. Ska vi köra? Ja, fan det gör vi!

Alla ni som är med i Grand Cadaver är också med i andra band (Dark Tranquility, Novarupta, Pagandom etc). Kommer Grand Cadaver någonsin bli ett “riktigt” band på heltid eller kommer det alltid vara något som ni har vid sidan om?

– Det är en bra fråga som är knepig att svara på. Men jag tror nog inte att vi tänker att det här är vårt “tredjehands-projekt” utan vi ser det som att vi kör vårt race när våra scheman funkar så Grand Cadaver är väl ett parallell-band kanske.

När det finns så många andra band att ta hänsyn till måste det ju vara svårt att få till turné och spelningar?

– Jaså, det! Ja, det är så jobbigt så det pratar vi inte ens om (skratt). Men när vi väl får till en spelning ska det verkligen vara fullt fokus på det, då ska vi fem i bandet vara i GC-mood.

Sverige har ju väldigt gott rykte internationellt när det gäller deathmetal. Finns det någon prestationsångest när det finns så många bra band att jämföra sig med?

– Nja.. jag kan ju bara svara för mig själv men jag känner inget sånt. Den enda ångesten är väl att man ska kunna leva upp till en HM2:a.

Nämn en stark influens.

– Entombed såklart! Jag sprang förresten på Uffe Cederlund från Entombed för ett tag sen och blev så gott som starstrucked. Det enda jag fick ur mig var “Vi snor alla riff som Entombed aldrig skrev”. Han kollade på mig, sa “Mmm” och gick (skratt).

– Jag tror att Grand Cadaver-soundet är väldigt baserat i den tidiga Stockholmsdödsscenen, sen petar vi ju in olika saker för alla har olika referenser och musiksmak men själva grunden för oss är sunlight-döds.

Finns det låtar inspelade som inte kommit med på “Deities of Deathlike Sleep”? Om ja, så antar jag att vi kan förvänta oss ännu mer från bandet framöver?

– Vi spelade in två låtar utöver dem som är med på skivan. Två låtar som hade en tanke men det är oklart om det blir något av det så nu har vi helt enkelt två låtar som ligger för framtida möjligheter. Grand Cadaver funkar bäst när man inte hugger något i sten.

Spontanitet verkar vara ett ledord för er?

– Jag tror det! Båda albumen spelades in inom samma tidsspann och teamet bakom har varit detsamma. Vi har hittat vårt gäng och kör på med det. Jag har exempelvis märkt med mitt band Novarupta att man fastnar i vissa tankegångar och på grund av det tar både skriv och inspelningsprocess aldrig slut. Med Grand Cadaver är det mer primal-känsla, vi tänker att vi ska in och bara hamra in låtarna så snabbt som möjligt och inte ägna oss åt så mycket eftertanke. Det ska vara rått!

I tanke på att ni funkar bäst när inget är hugget i sten så vågar man väl knappt fråga hur era planer efter skivsläppet ser ut?

– Vilka planer?, säger Alex med ett stort leende som får oss båda att brista ut i skratt.

– Alltså, vi vill såklart spela mer live också men vi ska inte ta ett gig bara för att. Sen är det ju många planeter som ska stå rätt för att våra scheman ska funka och för att det hela ska gå ihop. När rätt tillfälle väl uppstår vill vi att det ska bli något speciellt. Men visst, jag ser fram emot att spela de nya låtarna live en dag.

Alex avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare: “Köp nya skivan och bang your heads as if Im dead”.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Alex Stjernfeldt, Grand Cadaver

Relaterade artiklar